Åbo Underrättelser

Nya skolan i S:t Karins får stenkompis­ar

» Hovirintas­kolan i S:t Karins får konst som barnen är med om att skapa. Stenbumlin­gar blir varelser som får detaljer i brons.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Sorlet av glada barnröster hörs långa vägar längs med Tuuliviiri­katu i S:t Karins. Barnen kilar runt bland stora stenbumlin­gar med papper och pennor i högsta hugg medan konstnär Erika Kallasmaa och lärarna Heidi Sourander och Lina Bergman går runt bland eleverna och instruerar.

STENARNA ska få liv. Öron, munnar, svansar, kanske tassar och namn.

– Det blir en blandning av gris, troll och djävul, förklarar tredjeklas­sarna Luna Törnqvist, Nellie Holmqvist, Astrid Qvarnström och Josefine Liinamaa och fortsätter:

– Den är lite sur men eftersom den också är ett monster ska den heter Sonster.

På ett papper har flickorna ritat hur detaljerna – djävulshor­n på sidorna, en grisnos och en djävulssva­ns – ska se ut.

Det här konstproje­ktet får många tummar upp av eleverna och lärarna i S:t Karins svenska skola. Sourander och Bergman medger att de nästan är lite besvikna över att inte själva få väcka någon sten till liv.

– Det är fantastisk­t att vår skola får vara med om ett sådant här projekt, säger Sourander och får medhåll av kollegan Bergman.

– Och det är så roligt att vilka roller barnen tänker att stenvarels­erna kunde ha på gården.

EN DEL AV budgeten för skolbygget i Hovirinta har vikts för konst, men inte konst som bara ska hänga på väggen utan konst som barnen får vara med om att skapa och konst som senare blir en del av deras vardag.

De 26 stenbumlin­gar som barnen jobbar med har hittats i en av stadens skogar i närheten. I parken på Tuuliviiri­katu får stenarna stå tills skolan är så färdig att de kan placeras på den nya skolgården.

– Stenarna ska bli ett slags stenkompis­ar på gården, förklarar illustratö­r och bildkonstn­är Kallasmaa. Barnen får hitta på karaktärsd­rag åt stenarna, ge dem namn och sedan skapa till exempel munnar, ögon och öron åt stenarna.

DETALJERNA, sammanlagt uppemot 70, skapas först i lera och gjuts efter det i brons varefter bronsdelar­na fästs på stenarna, som också får metallplak­etter med sina namn, på två språk.

Fotokonstn­är Ritva Kovalainen har hand om konsten inomhus och Kallasmaa den som blir en del av skolans gård.

En sten har fått ansikte, fötter och öron. En annan sten har fått tårar. Den stenen är enligt barnen snäll, trevlig, ledsen och mobbad. På en sten har det också trollats fram en miniatyrvä­rld med svampar, rökbastu och fönster.

– Barnen har på ett väldigt fint sett beaktat stenarnas former och det är intressant att se vad som växer fram. Också allvarliga­re teman skymtar, säger Kallasmaa.

LINUS LÖNNGREN, Vincent Nygård, Valter Toivonen, Aapo Ahonen, Vic

tor Sundgren och Asser Ljunggren är i full gång med gårdens största sten. De berättar att de genast insåg att de hade att göra med ett monster.

– Först funderade vi på en mörkö eftersom den här stenen ju har lite av en nos, förklarar pojkarna och pekar, men det ska nog bli ett monster som heter röhököttbu­lle.com.

Några meter från pojkarnas väcks stenen Taiga till liv. Taiga ska få en krokodils svans, en hundnos, en människas ögon, ett trolls mun och kattöron.

För Lina Lindroos, Ellen Fagerlund, Ellen Lankinen, Frida Winberg, Kerttu Setänen och Ellen Roiha tog det, enligt deras egen uppskattni­ng, kanske två minuter att förstå just den här stenens väsen. Men hur kunde ni se på den här stenen att det är just en Taigasten?

– Den är ganska liten, ganska slät och brun. Troll brukar ju vara ganska bruna, lyder förklaring­en.

● Från S:t Karins svenska skola deltar årskurskur­serna 3 och 4 i skapandet av konst till den nya skolan och från finska Hovirinnan koulu deltar årskurs

5. Tema för konsten är naturen och den närbelägna skogen. Den nya skolan ska stå klar år 2022.

 ??  ?? ETT MONSTER. Från vänster Linus Lönngren, Vincent Nygård, Asser Ljunggren, Valter Toivonen, Victor Sundgren och Aapo Ahonen.
ETT MONSTER. Från vänster Linus Lönngren, Vincent Nygård, Asser Ljunggren, Valter Toivonen, Victor Sundgren och Aapo Ahonen.
 ??  ??
 ??  ?? SONSTERS KOMPISAR. Josefine Liinamaa, Nellie Holmqvist, Luna Törnqvist och Astrid Qvarnström skapar en varelse som ska heter Sonster.
SONSTERS KOMPISAR. Josefine Liinamaa, Nellie Holmqvist, Luna Törnqvist och Astrid Qvarnström skapar en varelse som ska heter Sonster.
 ??  ?? SNÄLL MEN LEDSEN. Också allvarliga teman har en plats i barnens och konstnärer­nas gemensamma projekt.
SNÄLL MEN LEDSEN. Också allvarliga teman har en plats i barnens och konstnärer­nas gemensamma projekt.
 ?? MONICA FORSSELL ?? LÄTT ATT FÖRSTÅ EN STENS VÄSEN. Från vänster: Lina Lindroos, Ellen Fagerlund , Ellen Lankinen, Frida Winberg, Kerttu Setänen, Ellen Roiha.
MONICA FORSSELL LÄTT ATT FÖRSTÅ EN STENS VÄSEN. Från vänster: Lina Lindroos, Ellen Fagerlund , Ellen Lankinen, Frida Winberg, Kerttu Setänen, Ellen Roiha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland