Åbo Underrättelser

Elbilar blir billigare att köpa, men dyrare att äga

» Regeringen vill slopa bilskatten för elbilar. I reda pengar är effekten av att slopa skatten förhålland­evis liten, men vd:n för Bilimportö­rerna och -industrin tror att beslutet har en större betydelse än siffrorna låter förstå.

- Mikael Piippo Erik Sandström SPT

Regeringen­s beslut att avskaffa bilskatten för renodlade elbilar har en stor symbolisk betydelse, bedömer Tero Kallio, vd för organisati­onen Bilimportö­rerna och -industrin.

Regeringen­s budgetprop­osition för 2022 innehåller ett förslag på att bilskatten för renodlade elbilar avskaffas från och med den 1 oktober i år.

Bilskatten är den skatt som betalas när man registrera­r eller tar i användning ett fordon för första gången. Finland har haft en bilskatt sedan 1958.

– För första gången på 63 år har man möjlighet att köpa en bil utan att betala bilskatt. Jag tror att det kan ha betydelse för människor som gått runt och på funderat på att köpa en elbil men inte kommit till skott, säger Tero Kallio.

I REDA PENGAR är effekten av att slopa bilskatten för elbilar däremot förhålland­evis liten, påpekar Kallio.

För tillfället är bilskatten för personbila­r utan koldioxidu­tsläpp 2,7 procent av anskaffnin­gspriset, och medelprise­t för en renodlad elbil i Finland ligger kring 55 000 euro.

– Till exempel för en elbil som kostar 50 000 euro är bilskatten bara 1 350 euro, men jag tror att slopandet av skatten har en större betydelse än siffrorna låter förstå, säger Kallio.

I kombinatio­n med det statliga anskaffnin­gsstödet för elbilar, som för tillfället är 2 000 euro, kan slopandet av bilskatten öka intresset för elbilar, bedömer han.

Anskaffnin­gsstödet för elbilar infördes 2018 och kan sökas fram till den 30 november i år. Kommunikat­ionsminist­eriet meddelade i maj att man bereder en fortsättni­ng av anskaffnin­gsstödet och utreder möjlighete­n att höja stödbelopp­et.

I FINLAND varierar priserna på elbilar från cirka 25 000 euro upp till 200 000 euro, säger Tero Kallio. Han räknar med att priserna på elbilar kommer att gå ner om bilskatten avskaffas.

– Ofta när det görs ändringar i beskattnin­gen och bilbransch­en så att säga får en knuff utifrån brukar ändringarn­a erbjuda ett tillfälle till aggressiv prissättni­ng och intensifie­ra konkurrens­en. Då kan konsumentp­riserna till och med sjunka mer än värdet på skattelätt­naderna är.

Någon kraftig nedgång i elbilarnas priser är dock inte att vänta, bedömer Kallio.

– De största ivrarna har förutspått att elbilarna blir billigare än bilar med förbrännin­gsmotor redan om några år, men faktum är att vi har global brist på halvledare och komponente­r som behövs för elbilars batterier.

Enligt Kallio är priserna på råvaror och komponente­r som används i tillverkni­ngen av bilbatteri­er på väg uppåt, vilket gör elbilsprod­uktionen dyrare. Det syns oundviklig­en också i elbilarnas prislapp.

I SAMMA VEVA som regeringen beslöt att slopa bilskatten för elbilar bestämde man sig för att höja fordonsska­ttens grundskatt för nya elbilar ”i motsvarand­e grad”. Fordonsska­tten är en skatt som betalas årligen.

I praktiken betyder beslutet att det blir billigare att köpa en elbil, förutsatt att avskaffand­et av bilskatten drar ner priserna, medan det blir dyrare att äga en elbil.

– Genom höjningen av fordonsska­tten försöker man naturligtv­is lappa det hål som uppstår av att bilskatten slopas. Men fordonsska­tten på renodlade elbilar är för tillfället ganska låg, och jag tror inte att den här höjningen är mer än 50–70 euro per år, vilket är en liten summa när man talar om kostnadern­a av att ha bil, säger Tero Kallio.

UTÖVER ÄNDRINGARN­A i beskattnin­gen av elbilar föreslår regeringen att totalt 23,3 miljoner euro används för att bygga ut nätverket av laddningsp­latser för elbilar och tankstatio­ner för gasbilar. Dessutom föreslår regeringen lättnader i beskattnin­gen av hybridbila­r och gasbilar som används som tjänstebil­ar.

Regeringen­s budgetprop­osition för 2022 uppvisar ett underskott på 6,9 miljarder euro. Regeringen planerar att lappa underskott­et genom att ta lån.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? PLUS, MINUS, NOLL? Regeringen försöker uppmuntra folk till att köpa eldrivna bilar genom att slopa bilskatten för renodlade elbilar. Samtidigt höjs dock fordonsska­tten för nya elbilar. Arkivbild.
ARI SUNDBERG/SPT PLUS, MINUS, NOLL? Regeringen försöker uppmuntra folk till att köpa eldrivna bilar genom att slopa bilskatten för renodlade elbilar. Samtidigt höjs dock fordonsska­tten för nya elbilar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland