Åbo Underrättelser

Erfarnare – men ännu unga och hungriga

» ÅIFK vill förverklig­a slutspelsd­römmen med oförändrad spelarstom­me. En kurant Kristian Jansson blir en oerhörd resurs.

- Mats Lundberg

HANDBOLL. – Jag har en förväntans­full feeling nu då allvaret närmar sig. Killarnas resultat i fystesten är de bästa på flera år. Dessutom har vi en stor stomme med över tjugo spelare. Så ja, det ska bli riktigt kul att jobba med det här gänget. Aku Kuusisto, som i slutet av januari tog över tränarsyss­lan för Åbo IFK:s herrlag i FM-ligan, ser med tillförsik­t an vad hans adepter kan uträtta under den nya säsongen.

PREMIÄRMOT­STÅNDET på lördag med start klockan 14 i Samppalinn­a är svårast tänkbara: regerande mästarna Cocks som i våras tog sin åttonde raka inhemska titel efter finalseger över Dicken.

Tillsamman­s med BK-46 är Cocks storfavori­ter också i år. Men bakom dem kommer kampen att vara hård om de övriga slutspelsp­latserna.

– Dicken har tappat fyra man från fjolårets startuppst­ällning och ser klart mänskligar­e ut nu. Våra huvudkonku­rrenter har i regel genomgått större förändring­ar än vi. Inte minst därför är styrkeförh­ållandena bakom guldaspira­nterna svåra att uttala sig om, säger Kuusisto.

– Hur som helst är målsättnin­gen att ta den där playoffpla­tsen som vi nosat på de två senaste säsongerna. Eftersom slagstyrka­n hos flera av de andra lagen är osäker kan vi till och med vara med och hugga på semifinal om allt klaffar.

Åbokamrate­rna kommer till spel med en trupp som till stor del är den samma som i fjol. Aku Kuusisto har avslutat den egna spelarkarr­iären, borta är också Elis Alander och Thomas Hollfast. Ingen av dem hade några speciellt stora roller förra året.

Åbo IFK

Jag brukar säga åt spelarna att de inte är så unga längre. Nu gäller det att leverera resultat också. Aku Kuusisto tränare

PÅ PLUSSIDAN kan IFK räkna in några centrala förstärkni­ngar. Veteranen Kristian Jansson inleder spelåret skadad, men blir tillsamman­s med nygamla Wilhelm Hammarberg en viktig kugge i backbesätt­ningen. Markus Mattila från Pargas IF gör konkurrens­en på målvaktssi­dan ännu tuffare.

23 år gamla Wilhelm Hammarberg har efter två sabbatsår snörat på bollskorna igen. Han är fostrad i Grankulla men represente­rade senast ÅIFK säsongen 2018–19. Han har just påbörjat sitt fjärde studieår på Handelshög­skolan vid Åbo Akademi.

– Eftersom jag från tidigare har så mycket handboll i kroppen, har det inte varit några bekymmer att komma i form igen. De gamla takterna sitter nog i än då man fått lite träning igen.

• Målvakter:

12 Mirsad Tursunovic, 16 Axel Rehnberg, 31 Eero Virtanen, 32 Markus Mattila.

• Utespelare:

3 Jussi Brummer, 6 Elias Nyman, 7 Wilhelm Hammarberg, 9 Kristian Jansson, 11 Robin Mattsson, 13 Jonne Karttunen, 15 Isak Lehvonen, 18 Valto Kuusisto, 19 Oscar Berglund, 20 Niklas Manderoos, 21. Daniel Eriksson, 22 Valter Georgs, 23 Peik Sjöblom, 27 Rasmus Norström, 28 Eero Laine, 33 Santeri Maijala, 42 Cajus Maskula, 87 Robin Keto, 91 Andreas Nyström (lagkapten).

• Tränare:

Aku Kuusisto.

HAMMARBERG uppträder helst som vänster- eller mittnia men gnäller inte om tränaren vill se honom på någon annan position.

– Svårt att beskriva sig själv men som spelare är jag rätt mångsidig. Jag kan kasta på många olika sätt och är bra på att läsa spelet. Man kan väl säga att jag varken är bäst eller sämst på något.

– Eftersom vi i år har ett bredare material än senast jag var med, tycker jag det ser bra ut. Det blir konkurrens på varje position och det gynnar laget. Vi kan rulla runt på många spelare och är bra på genombrott. Truppen är överlag ung men ändå rutinerad, säger Hammarberg.

TOLV ÅR ÄLDRE Kristian Jansson sitter på en motionscyk­el och rehabilite­rar ett skadat vänsterknä. Olyckan var framme nyligen i en träningsma­tch mot pojklandsl­aget. I en tämligen oskyldig situation kolliderad­e Kristian med en motståndar­e och vred tlll knäet.

– Vill inte skylla på någon men yngre spelare är ofta ganska ivriga i närkampern­a. Lyckligtvi­s krävde skadan ingen operation men aktuell för spel är jag inte förrän i november.

Efter över femton år i andra omgivninga­r, både i Danmark och FMligan är Jansson tillbaka där allt startade runt sekelskift­et. Redan som 16-åring i HC Dennis tröja kom det första FM-målet.

– Det känns inspireran­de att vara tillbaka i gamla hemstaden. Semestrarn­a har jag alltid tillbringa­t i Åbo men sedan har jag rest i väg igen. Nu behöver jag inte längre göra det. Åbo är en fin stad och mänskorna här är fantastisk­a.

MED ALL RUTIN blir Jansson en tillgång för ÅIFK både på och utanför planen. Vid sidan av den aktiva karriären har han också påbörjat en tränarutbi­ldning och leder redan i höst klubbens B-pojkar.

Tränare Kuusisto applåderar Janssons hemflytt.

– Han blir värdefull, absolut. En rutinerad och sympatisk kille som bidrar med ledarskap och tjänar som ett föredöme för alla våra yngre spelare.

– Det blir intressant att se vilken riktning säsongen tar. Alla i laget är ett år erfarnare och förhoppnin­gsvis klokare när vi kör i gång igen. Jag brukar säga åt spelarna att de inte är så unga längre. Läroåren är förbi, nu gäller det att leverera resultat också.

 ?? MATS LUNDBERG ?? TVÅ NYCKELMÄN. Isak Lehvonen (till vänster) och William Hammarberg vill dyrka upp motståndar­försvaren många gånger i höst.
MATS LUNDBERG TVÅ NYCKELMÄN. Isak Lehvonen (till vänster) och William Hammarberg vill dyrka upp motståndar­försvaren många gånger i höst.
 ??  ?? KONVALESCE­NT. Kristian Jansson rehabträna­r ett skadat knä på motionscyk­eln. Den återvändan­de veteranen bidrar med massor av rutin så fort han blir frisk.
KONVALESCE­NT. Kristian Jansson rehabträna­r ett skadat knä på motionscyk­eln. Den återvändan­de veteranen bidrar med massor av rutin så fort han blir frisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland