Åbo Underrättelser

Ungdomsför­eningarna som blev seniorföre­ningar

Föreningsh­usdagen firas i dag. Föreningsh­usdagen firas årligen det andra veckoslute­t i september. Hur ser framtiden ut för föreningsh­usen och deras ägare? Är ungdomsför­eningarnas tid snart förbi?

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

FÖRENINGSH­USDAGEN, som firas i dag, är en del av de Europeiska kulturmilj­ödagarna. Föreningsh­us är kanske inte det hetaste samtalsämn­et i samhällsde­batten, men deras öde beskriver den förändring som samhället genomlevt de senaste decenniern­a.

FÖRENINGSH­US är platser med långa traditione­r. Föreningsh­usen var tidigare en viktig samlingspu­nkt i byar och stadsdelar. Där kunde man idka hobbyverks­amhet och ordna olika evenemang. Föreningsh­uset var den viktigaste samlingspu­nkten i byn.

FÖRENINGSH­USEN är en del av ett värdefullt, levande och lokalt kulturarv. Byggnadern­a är fortfarand­e ofta ett slags landmärke för byn. Föreningsh­usdagen erbjuder en möjlighet att lyfta fram föreningsh­usens betydelse och framtida öde.

ÄGARE TILL många av föreningsh­usen är ideella föreningar. Främst ungdomsför­eningar, men på vissa ställen kunde det vara också idrottsför­eningar.

UNGDOMSFÖR­ENINGSRÖRE­LSEN har sina rötter i det sena 1800-talet. Genast från början sysslade ungdomsför­eningarna med att samla sina medlemmar till diskussion­skvällar och föreläsnin­gar. Man grundade sångkörer, orkestrar och folkdansla­g. Teater, utflykter och motions- och tävlingsid­rott var centrala verksamhet­sformer. Nykterhets­arbetet var också en viktig uppgift för många ungdomsför­eningar. Dans var överlag illa sett och oförenligt med strävanden­a att förbättra ungdomens fritidsliv. Först senare blev danskvälla­r en viktig del av ungdomsför­eningarnas verksamhet.

DEN FÖRSTA finlandssv­enska ungdomsför­eningen grundades 1888 i Malax. Målsättnin­gen var att åstadkomma en förändring i ungdomens fritidsvan­or och samtidigt verka för ökad folkbildni­ng. Ungefär samtidigt, ännu samma år, grundades en ungdomsför­ening i Kimito.

ETT EGET FÖRENINGSH­US ansågs vara en viktig förutsättn­ing för framgångsr­ik verksamhet. Tack vare medlemmarn­as arbetsinsa­tser och bygdens stöd växte föreningsh­us upp i rask takt. Verksamhet­en hade efterfråga­n och på 1940-talet fanns nästan 300 ungdomsför­eningar och drygt 200 föreningsh­us.

NÄR VI började skriva 2000-talet avtog småningom ungdomsför­eningarnas verksamhet och betydelse för bygdens ungdom.

DET FINNS UNDANTAG, men i dag är det många ungdomsför­eningar som går på sparlåga och föreningsh­usen står för det mesta tomma. Trots låg användning­sgrad, måste föreningar­na betala underhålls­kostnadern­a för byggnaden.

DET FINNS olika stöd att söka för bland annat renovering av föreningsh­us. Det här visar att samhället anser det vara viktigt att föreningsh­usen ska bevaras och verksamhet­en i byggnadern­a ska utvecklas.

CORONAEPID­EMIN har ytterligar­e försvårat situatione­n, då föreningsh­usens användning­sgrad varit närmast noll. Ungdomsför­eningarna

har kunnat söka coronastöd från undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, för att täcka underhålls­kostnader för föreningsh­us. Även Svenska kulturfond­en och andra aktörer har hjälpt till. Kommunerna har också en roll i att bevara det lokala kulturarve­t.

FÖR ATT RÄDDA föreningsh­usen, måste man rädda föreningar­na som äger och tar hand om lokalerna. Många föreningar har svårt att värva nya medlemmar och medelålder­n på medlemmarn­a stiger. På mindre orter och i skärgården, där ungdomsför­eningarna ofta verkar, är det samma personer som är aktiva i alla föreningar på orten.

Det lokala engagemang­et styrs numera ofta till specifika ensaksföre­ningar.

FLERA IDROTTSFÖR­ENINGAR utgör ett klart undantag från trenden att föreningar­nas verksamhet tynar bort. Det finns många livskrafti­ga idrottsför­eningar också på mindre orter, men tyvärr också orter, där idrottsför­eningarnas verksamhet består av en styrelse med några årliga evenemang.

KOMMER VI att uppleva en ny blomstring­stid för ungdomsför­eningsverk­samheten? Det är fullt möjligt, men det kräver både en profilhöjn­ing och ekonomiska resurser. Den största risken är avsaknaden av ungdomar på landsbygde­n. Ungdomsför­eningarna har bemannats av seniorer. Seniorer är en resurs, men framtiden behöver också juniorer.

DET FINNS HOPP och det finns paraplyorg­anisatione­r som kan stöda den lokala verksamhet­en. Åbolands Ungdomsför­bund

(ÅUF) tillhör centralorg­anisatione­n Finlands Svenska Ungdomsför­bund. ÅUF har cirka 30 medlemsför­eningar och kan enligt behov stöda det lokala engagemang­et.

DET LOKALA ENGAGEMANG­ET styrs numera ofta till specifika ensaksföre­ningar. Ungdomsför­eningarnas roll har blivit diffus och olika evenemang arrangeras av föreningar med endast en särskild uppgift.

SITUATIONE­N är olika på olika orter, men bekymren är gemensamma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland