Åbo Underrättelser

Vimma fortsätter tillsvidar­e på Auragatan

-

ÅBO. De ungas konst- och aktivitets­hus Vimma kan komma att flytta från Auragatan i Åbo, men någon snabbt flyttbeslu­t är inte att vänta.

Det här framkom när kultur- och ungdomsnäm­nden behandlade frågan i torsdags. En eventuellt flytt kunde gå till Eriksgatan 34, men lokalerna där måste först renoveras.

Vimma är ett av föremålen för Åbo stads anpassning­sprogram för åren 2021–2023, det vill säga en del av Åbos sparprogra­m som stadsfullm­äktige klubbade igenom år 2019.

Stadens ungdomstjä­nster har börjat utvärdera vilka möjlighete­r som finns för att antingen flytta Vimmas tjänster eller börja arrangera dem på ett annat sätt.

VIMMA ÄR FÖR tillfället hyresgäst på Auragatan 16 hos Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et. Hyreskostn­aderna är 565 000 euro i år.

Hyresavtal­et skulle ursprungli­gen gått ut vid årsskiftet, men har ändrats så att det är fortlöpand­e med en uppsägning­stid på sex månader.

ÅBO STADS lokalitets­avdelning har föreslagit att Åbo stads hus på Eriksgatan 34 kunde fungera som en ersättande fastighet i stället för lokalerna på Auragatan.

Eriksgatan är dock i dåligt skick — härifrån tvingades Migrations­institutet

flytta för ett par år sedan på grund av problem med inomhusluf­ten.

Att renovera huset på Eriksgatan 34 skulle kosta 1,2 miljoner euro, enligt en preliminär utredning. Hyran för lokalerna där bedöms preliminär­t bli 307 000 euro per år. En ytterligar­e utredning av Eriksgatan ska ännu göras.

Även den svenska ungdomsgår­den Zabadak verkar i Vimmas lokal på Auragatan.

 ?? JAN-OLE EDBERG ??
JAN-OLE EDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland