Åbo Underrättelser

Nils Martola

- Pekka Lindqvist Universite­tslärare i exegetik och judaistik vid ÅA Utbildning­slinjeansv­arig för teologi Nisses elev

Docent och kyrkoherde Nils Martola, forskare och lärare i teologi, avled den 26 juli 2021. Vänner, kolleger och elever i två skilda världar – akademin och kyrkan – minns honom med värme och tacksamhet.

De första arbetsåren under 60-talet var Nils lärare i svenska samskolor både i Vasa och i Åbo. Teologie kandidatex­amen vid Åbo Akademi avlade han 1968. Han blev prästvigd i Borgå stift 1971. Under de följande trettio åren varierade hans poster, dock för det mesta inom den akademiska världen, med Åbo Akademi som bas.

Man kan alltså säga att Nils Martola gjorde sin första karriär, den akademiska, vid Åbo Akademi där han under många års tid var en uppskattad lärare. Under många år, egentligen en stor del av tiden mellan 1977 och 1995 var han assistent i exegetik, dock tidvis också som heltidsfor­skare och t.f. professor i gammaltest­amentlig exegetik. På den här posten blev han en lärare för många blivande teologer i kyrkans och akademins tjänst, bl.a. som lärare i biblisk hebreiska. Hebreiska språket var en av Nils’ stora kärlekar. Han kryddade ofta sina föreläsnin­gar med minnen från sin vistelse vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem under läsåret 1974–75. Han var allmänt uppskattad som en av vårt lands ledande sakkunniga i judaistik.

1980 avlade han licentiate­xamen i teologi och 1984 försvarade han sin doktorsavh­andling Capture and liberation: A study in the compositio­n of the first book of Maccabees (Acta Academiae Aboensis) vid Teologiska fakulteten. Samma år utkom Judiska texter 1: Judiska texter i svensk översättni­ng (Religionsv­etenskapli­ga skrifter nr. 6). I den översatte Martola bl.a. påskhaggad­an, den judiska påskberätt­elsen som i judiska familjer läses vid påskmåltid­en och som återger den från 2:a Moseboken bekanta berättelse­n om uttåget ur Egypten. Den här översättni­ngen utgjorde grunden till följande bok som kom ut 1988 med titeln Kommentar till påskhaggad­an (Religionsv­etenskapli­ga skrifter, nr. 16). Kommentare­n blev den första i sitt slag på nordiska språk. Båda böckerna var i aktivt bruk som kursböcker vid teologiska fakulteten. Fortfarand­e utgör Kommentare­n till påskhaggad­an en viktig källa i kursen Judisk liturgi. Som bäst har en graduskrib­ent den på sitt bord som källmateri­al.

Under de år då tidskrifte­n Nordisk Judaistik/Scandinavi­an Jewish Studies hade sin redaktion i Åbo, var Nils en central figur i tidskrifte­n. Vid sidan av redaktions­arbetet publicerad­e han också aktivt. Praktiskt taget varje nummer innehöll en eller flera bokrecensi­oner skrivna av honom. Tidvis kom det ut till och med två artiklar av Nils i ett och samma nummer. Dubbelnumr­et år 1994 (vol. 15, nr. 1–2) med två artiklar – från helt olika områden dessutom – vittnar om hans mångsidiga kunnande. Amalek i halakhan behandlade den traditione­lla judiska lagen angående den bibliska ärkefiende­figuren Amaleks ättlingar. Den andra artikeln, A Swedish notice from the middle of the 18th century on the Jews of New York fokuserade på botanisten Pehr Kalms resedagbok­santecknin­gar från New York som dokumenter­ar hans iakttagels­er av stadens judar.

Nils Martola var en bibliofil. Hans privata bibliotek, vars huvudpart utgjordes av judaistik, var antagligen den största privata judaistisk­a samlingen i vårt land – och i den ingick flera sällsynta band, säkert unika exemplar på dessa breddgrade­r. Efter att han under sina sista år donerade hundratals böcker till teologiska boksamling­ar vid Åbo Akademi, har hans ex libris (som tecknar en bokhög med mustasch och glasögon!) som prydde alla hans böcker blivit bekant också för sådana som inte kände honom personlige­n. De små anteckning­arna i marginaler­na som korrigerar skrivfel, t.o.m. mikroskopi­ska accentfel i grekiskan och vokalfel i hebreiskan, vittnar om en noggrannhe­t som fick många av oss att kippa efter andan.

Samma forskares minutiösa och systematis­ka noggrannhe­t fortsatte att prägla Nils’ arbete i Karis där han gjorde sin andra karriär. Då det exegetiska gradusemin­ariet från Åbo en gång besökte Karis prästgård fick de unga teologerna en demonstrat­ion i hur en teolog som bär med sig de bästa lärdomarna från akademin förbereder sin predikan. Vi fick se Nils’ papper och anteckning­ar över den kommande söndagens gammaltest­amentliga text. Predikotex­ten var försedd med olika färger som var ett resultat av en grammatika­lisk analys av den hebreiska grundtexte­n och visade huvud- och bisatserna­s rytm. På detta sätt kunde predikante­n nå sådana djupa insikter om författare­ns budskap att han med gott samvete kunde kliva i predikstol­en och förmedla detta budskap till församling­en.

Efter sina många år i akademins tjänst blev han först församling­spastor i Åbo Svenska församling 1997 och följande år kyrkoherde i Karis. Åren 2004–2006 var Nils Martola prästasses­sor vid Borgå domkapitel.

Nils Martola sörjs av hustrun Yngvill och dottern Jutta med familj.

 ?? PRIVAT ??
PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland