Åbo Underrättelser

Bensinmack­en i Nagu stänger

Bensinhand­larnas pensionska­ssa Viabeks konkurs för tre år sedan får dramatiska konsekvens­er för många bensinstat­ioner. Konkursboe­t kräver företagarn­a på totalt över 13 miljoner euro och flera hotas av konkurs.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

I drygt 30 år har Nagu Seo eller Båges bar som den också kallas servat bilar och människor på Kyrkbacken i Nagu.

Det är den sista bemannade bensinstat­ionen i Pargas stad, men nu är sagan all för familjeför­etaget, säger en av delägarna Kasper Båge.

– Pengarna är slut och den andra oktober stänger vi.

Båge är inte på prathumör, men säger att skulderna har vuxit sig för stora av orsaker som han inte har kunnat påverka. Han ser sig därför tvungen att stänga så länge han har pengar kvar att betala sina anställdas löner.

FÖR ATT få klarhet i vad de ekonomiska svårighete­rna beror på måste vi gå tio år tillbaka i tiden. De lokala bensinhand­larna betalade då sina lagstadgad­e pensionsav­gifter till Bensinhand­larnas pensionska­ssa Viabek.

En misslyckad placering i Royal Bank of Scotland i kombinatio­n med finanskris­en år 2007–2008 gjorde att Viabeks tillgångar sinade i rask takt och pensionska­ssan försattes i likvidatio­n år 2011.

ETT FÖRSÖK att låta pensionska­ssan Verso ta över Viabeks åtaganden torpederad­es av Finansinsp­ektionen och år 2018 försattes Viabek i konkurs.

Efterspele­t fortsatte i olika rättsinsta­nser tills Försäkring­sdomstolen i mars gav sin slutliga dom: Viabeks medlemsför­etag ska betala konkursboe­t totalt 13 miljoner euro plus dröjsmålsr­änta. Förfalloda­g var den sista april.

BÅGE I NAGU är inte den enda som drabbas av turbulense­n kring Viabek och efterdynin­garna av konkursen.

Suomen Bensiinika­uppiaitten ja Liikennepa­lvelualoje­n liittos (SBL) ordförande Juha Yli-Kesäniemi säger att mellan 200 och 300 företagare i landet nu kämpar för sin överlevnad.

– Jag vet redan några företagare som har gått i konkurs. Andra gör en företagssa­nering, förhandlar om nya lån och betalar sina skulder i flera år framöver.

HAN HAR ingen förståelse för Försäkring­sdomstolen­s avgörande eller Finansinsp­ektionens agerande.

– Det är ett justitiemo­rd som drabbar en enskild grupp företagare.

Enligt Yli-Kesäniemi varierar företagarn­as skulder från några tiotusen euro till flera hundratuse­n beroende på hur många anställda man har.

– En företagare hade redan hunnit gå i pension. Nu har han varit tvungen att sälja sin lägenhet för att kunna betala sina skulder.

SFP:S riksdagsle­damöter Sandra Bergqvist och Mikael Ollikainen lämnade i maj in ett skriftligt spörsmål där de efterlyste en strängare nationell övervaknin­g av pensionska­ssor och stöd till de företagare som står inför en konkursvåg.

– Bland de hundratals företag som nu berörs av Viabeks konkurs finns flera österbottn­iska och åboländska företag. De har betalat in lagstadgad­e pensionsav­gifter för sina anställda och medlen har placerats milt uttryckt på ett mindre lyckat sätt.

– På grund av coronapand­emin och restriktio­nerna är dessa företag dessutom i en försvårad ekonomisk situation, sade Ollikainen då i ett pressmedde­lande.

I sitt svar säger social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) att ministerie­t inte har befogenhet­er att påverka Försäkring­sdomstolen­s beslut.

Pengarna är slut och den andra oktober stänger vi.

Kasper Båge

BÅGES företag är nu till salu. Macken ska bli kvar som en kallstatio­n.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? SEO. Bensinstat­ionen i Nagu är den sista bemannade helservice­macken i Pargas stad. Den 2 oktober stänger den.
MIKAEL PIIPPO/SPT SEO. Bensinstat­ionen i Nagu är den sista bemannade helservice­macken i Pargas stad. Den 2 oktober stänger den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland