Åbo Underrättelser

Coronatest­erna minskar

Klart färre Åbobor går nu på coronatest. Nya direktiv kring testerna biter.

- Pia Heikkilä 040-555 4254/pia.heikkila@aumedia.fi

Antalet som låter coronatest­a sig i Åbo har minskat klart.

Det märker man på Tykslab som administre­rar coronatest­erna i staden.

– Antalet test som vi gör har varit betydligt färre den här veckan jämfört med till exempel månadsskif­tet augusti–september. Det kan förstås också bero på hur många som har olika förkylning­ssymptom, säger Kaisu Rantakokko-Jalava, områdesche­f och avdelnings­överläkare på ÅUCS kliniska mikrobiolo­gi.

I BÖRJAN AV VECKAN gick minister Krista Kiuru ut med Social- och hälsovårds­ministerie­ts nationella direktiv om att man inte behöver testa sig om man är fullt vaccinerad och endast har milda symptom.

Redan i början på september gick Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt ut med samma budskap. En orsak till att uppmana till färre test är målet att frigöra personal från coronarela­terade åtgärder till annan hälsovård.

VID ÅUCS är cirka 30 personer knutna till själva testandet.

Förutom drive-in-testningen vid ÅUCS görs tester i Åbo vid en så kalllad walk-in i Kråkkärret och i coronabuss­en.

Bussen erbjuder tester i hamnen morgnar och kvällar enligt passagerar­fartygens tidtabelle­r, och däremellan cirkulerar den till olika platser. Också vid flygfältet erbjuds coronatest­er åt inresande.

– Vi anpassar hela tiden personalmä­ngden enligt behovet, säger Rantakokko-Jalava.

I LABORATORI­ERNA har man anställt extra personal för att hinna med coronatest­analyserna. Annat arbete får ofta läggas åt sidan.

– Det skulle finnas mycket annat att göra än att analysera coronatest­er.

JUTTA PELTONIEMI, ansvarig smittskydd­släkare i Åbo, säger att det ännu inte är aktuellt att minska på testningsm­öjligheter­na. Åbo stad samarbetar med ÅUCS kring testningsk­apaciteten.

– Antalet smittfall är ännu högt i Åbo och vi måste säkerställ­a att man kan gå på coronatest inom ett dygn och får svaret inom ett dygn, säger Peltoniemi.

 ?? SPT ?? HAR MINSKAT. Personalmä­ngden vid corona-testningen anpassas hela tiden enligt behovet.
SPT HAR MINSKAT. Personalmä­ngden vid corona-testningen anpassas hela tiden enligt behovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland