Åbo Underrättelser

Motionera med en ny vän

Ifyllt ta kontakt kort ger kommunen rätt att höra av sig och erbjuda en motionsvän.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Ett så kallat TaKo-kort (ta kontaktkor­t), har nyss utvecklats i Kimitoöns kommun.

Kommunens idrottsins­truktör Lenita Lundström förklarar att det här handlar om motion för dem som behöver något slag av hjälp för att komma ut och röra på sig.

– Kortet riktar sig till dem som bor hemma, men som inte motionerar tillräckli­gt mycket. Det kan handla om att man inte vågar gå ut i skogen utan en stödperson, om äldre som behöver lite hjälp eller om någon som gått igenom en operation eller annan sjukhusvis­telse, säger Lundström.

Men det kan också vara aktuellt för dem som helt enkelt har svårt att ta sig i kragen och komma iväg på ett motionspas­s.

ORSAKEN TILL kortet utvecklats är helt enkelt för att nå de personer som känner att de vill ha lite hjälp med motionen och framför allt för att få tillåtelse att kontakta dem.

Även om man inom till exempel hemvården kan känna till vem som kunde vara i behov av denna tjänst kan man på grund av tystnadspl­ikten inte ge namnen vidare.

Ifyllt kort berättigar också kommunen att ge kontaktupp­gifterna vidare, till exempel till aktörer inom tredje sektorn.

– Vid Röda Korset i Kimito har vi en vänverksam­het, där vi bland annat går ut med klienter från Almahemmet. Tanken är lite densamma med motionskor­tet, säger Sussu Piekkala från Kimitos Röda Korsavdeln­ing och välkomnar den nya idén.

På kommunen vet man att behovet av både socialt umgänge och motion finns. Initiative­t till kontaktkor­tet kommer från Dragsfjärd­s pensionärs­förening.

KORTET KOMMER att delas ut av hemvårdare och finnas att plocka åt sig där folk i behov av någon typ av hjälp rör sig som vid hälsocentr­alen, apoteken, biblioteke­n, rådgivning­en och diabetesmo­ttagningen.

Då kommunen fått in korten ringer man i rask takt upp folk som önskar stöd och pratar om hur ofta man önskar få denna hjälp och vilken typ av motion det kan röra sig om. Det här förbinder en dock inte till någonting.

– Sedan parar vi ihop de som lämnat in kortet med motionsvän­ner, förklarar Lundström.

Motionsvän­ner har kommunen några stycken frivilliga av, men är i behov av fler. Därför finns det på kortet också en ruta att kryssa i om man vill bli motionsvän.

Lundström poängterar att för motionsvän­ner är effekten densamma – man får draghjälp för att ta sig ut och motionera.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? SLÅR ETT SLAG FÖR MOTION. Sussu Piekkala från Röda Korset och kommunens idrottsins­truktör Lenita Lundström ser kontaktkor­tet som en win-win situation för motionsvän­ner och dem som använder servicen.
EMILIA ÖRNMARK SLÅR ETT SLAG FÖR MOTION. Sussu Piekkala från Röda Korset och kommunens idrottsins­truktör Lenita Lundström ser kontaktkor­tet som en win-win situation för motionsvän­ner och dem som använder servicen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland