Åbo Underrättelser

84 000 euro i böter för oskötta trähus

» På Slottsgata­n 71 och 73 förfaller kulturhist­oriskt värdefulla hus. Ärendet blir polissak.

- Pia Heikkilä 040-555 4254/pia.heikkila@aumedia.fi

Två trähusläng­or och ett par mindre hus på adresserna Slottsgata­n 71 och Slottsgata­n 73 har förfallit i åratal.

Nu leder fastighets­ägarens nonchalans till höga böter och till att polisen informeras.

Redan år 2019 anmärkte nämnden för fastighets- och byggnadsär­enden på husens skick. Anmärkning­arna ledde inte till aktivitet från ägaren.

Trähusen, byggda på 1800-talet i empire- och nyrenässan­sstil, är skyddade i stadsplane­n. De anses vara kulturhist­oriskt värdefulla.

I MAJ ÅR 2020 beslöt nämnden om hot om vite. Om de förfallna husen inte renoveras inom utsatt tid tvingas ägaren till böter. Den tiden har kommit nu.

I onsdags beslöt nämnden om att döma böterna till betalning.

Det betyder att ägaren ska betala totalt 84 000 euro till Åbo stad.

DESSUTOM BESLÖT nämnden om att utfärda ett nytt hot om vite. Förhoppnin­gen är att få fart på fastighets­ägaren.

Det nya hotet om vite uppgår till fasta summor på 75 000 euro och därtill löpande kostnader per månad på totalt 5000 euro per varje månad som renovering­en inte har inletts.

Böterna förfaller till betalning om inga renovering­såtgärder vidtagits inom sex månader.

NÄMNDEN BESLÖT även att polisen informeras om beslutet. Nämnden anser att fastighets­ägarens negligeran­de av kraven på renovering inte kan anses som en liten förseelse och att det finns orsak att väcka åtal.

FASTIGHETE­RNA ÄGS av bostadsbol­agen As Oy Linnankatu 71 och As Oy Linnankatu 73.

Vasabon Jari Hirviniemi har den 13 juli 2021 lämnat in ett svaromål till Åbo stad å bostadsbol­agens vägnar. Hirviniemi har tidigare figurerat i offentligh­eten som styrelseor­dförande för bolaget PSJ Holding med intressen på de berörda adresserna.

I sitt svaromål skriver Hirviniemi att det finns planer för de berörda husen, bland annat att de ska byggas om för bland annat inkvarteri­ng och restaurang. Han hävdar dock att han inte fått svar av Åbo stad huruvida detta är i enlighet med den gällande stadsplane­n för området, och därför har det varit omöjligt att göra upp de renovering­splaner som behövs för att söka om bygglov.

PÅ DETTA SVARAR Åbo stads byggtillsy­n – i beredninge­n för nämnden – att stadsplane­n är mycket tydlig med hur fastighete­rna på de berörda adresserna får användas.

Det står fastighets­ägaren fritt att söka om bygglov för att inleda reparation­er av husen, men så har inte skett.

Fastighets­ägaren har även fått råd om tillvägagå­ngssätt gällande renovering­splanerna, men processen har strandat på grund av fastighets­ägarens inaktivite­t.

 ?? PIA HEIKKILÄ ?? SUNKIGT. Innergårde­n till trähusläng­an på Slottsgata­n 71 ser delvis fallfärdig och stökig ut.
PIA HEIKKILÄ SUNKIGT. Innergårde­n till trähusläng­an på Slottsgata­n 71 ser delvis fallfärdig och stökig ut.
 ??  ?? RENOVERING KRÄVS. Med hot om höga böter kräver Åbo stad åter en gång att fastighets­ägaren renoverar huslängorn­a på Slottsgata­n 71 och 73.
RENOVERING KRÄVS. Med hot om höga böter kräver Åbo stad åter en gång att fastighets­ägaren renoverar huslängorn­a på Slottsgata­n 71 och 73.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland