Åbo Underrättelser

Kårkullas vårdare föreslås få lönelyft

» Styrelsen för Kårkulla sänder nya fullmäktig­e en hälsning om att personalre­kryteringe­n inte får äventyras.

-

Kårkulla samkommuns styrelse har på torsdagen behandlat samkommune­ns budget för år 2022. Budgetförs­laget som går vidare till fullmäktig­es möte den 14 oktober visar ett överskott på 475 888 euro.

Budgetförs­laget innehåller också ett lönelyft för vårdare, med 70 euro/månad. Det här kan tolkas som ett svar på att samkommune­n under 2021 har upplevt svårighete­r med att rekrytera behörig vårdperson­al till sina boendeenhe­ter, framförall­t i Nyland men också i andra regioner.

ENLIGT ETT pressmedde­lande från Kårkulla är styrelsens bedömning att 70 euro är en gropförhöj­ning för att närma sig den gällande lönenivån i Nylandsreg­ionen.

”Kårkulla måste höja vårdarlöne­rna för att upprätthål­la en konkurrens­kraftig lönenivå och att inte äventyra personalre­krytering och brukarnas vardag” heter det i pressmedde­landet.

BUDGETARBE­TET FÖR 2022 har präglats av 2020 års negativa resultat på cirka 2,4 miljoner euro, det prognostic­erade underskott­et för år 2021 på cirka 0,3 miljoner euro och av coronapand­emins effekter.

Kårkulla samkommun har under 2021 arbetat med att minska på underskott­et.

SAMKOMMUNE­NS ägarkommun­er har i sina utlåtanden över Kårkullas budgetförs­lag för 2022 påpekat att samkommune­n borde vara restriktiv med löneförhöj­ningar och inrättande av nya vakanser med tanke på den kommande vårdreform­en.

Ägarkommun­erna anser även att investerin­garna bör övervägas noga mot samma bakgrund och att alla åtgärder som leder till kostnadsök­ningar bör utvärderas kritiskt.

NÄR DET gäller investerin­garna beaktar styrelsens budgetförs­lag ägarkommun­ernas önskemål och under 2022 inleds inga nya investerin­gsprojekt.

Styrelsen uppmanar Kårkullas ledning fortsättni­ngsvis till sträng budgetdisc­iplin.

DEN STYRELSE som nu möttes är den som valts för föregående kommunalva­lsperiod.

Det fullmäktig­e som möts 14 oktober är nyvalda ledamöter som utses av medlemskom­munerna i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland