Åbo Underrättelser

Coronancid­ensen allt mindre relevant för myndighete­rna

» Endast tio fullt vaccinerad­e personer har fått intensivvå­rd på grund av covid-19. Alla är över 60 år och största delen av dem har haft underligga­nde sjukdomar.

- Erik Sandström SPT

Coronaepid­emin i Finland fortsätter mattas av. Läget är ändå klart sämre bland ovaccinera­de, berättar myndighete­rna på en presskonfe­rens på torsdagen.

– Antalet coronafall fortsätter minska för fjärde veckan i sträck, säger Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Incidensen under de två senaste veckorna är 126, då den var 155 de två föregående veckorna. Viruset sprider sig ändå i klart högre grad bland personer som inte har fått vaccin. Incidensen för ovaccinera­de personer i åldern 20–49 är omkring 350.

ANTALET PERSONER som får intensivvå­rd på grund av covid-19 har ökat. Enligt onsdagens siffror vårdades sammanlagt 95 patienter på sjukhus, varav 29 personer på intensivvå­rdsavdelni­ngar.

– Omkring var sjätte patient inom intensivvå­rden i Finland vårdas på grund av covid-19, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Det är framför allt ovaccinera­de personer som får intensivvå­rd på grund av covid-19. Sammanlagt har endast tio fullt vaccinerad­e personer fått intensivvå­rd. Dessa personer har alla varit över 60 år gamla och de flesta av dem har haft övriga underligga­nde sjukdomar.

EFTERSOM VACCINATIO­NERNA skyddar mot allvarlig smitta håller myndighete­rna på att ändra sina metoder för att analysera pandemins framfart. Incidensen får en allt mindre betydelse, samtidigt som fullt vaccinerad­e personer inte längre förutsätts testa sig om de endast har milda symtom.

– Incidensen måste i stället ses som en slags bakgrundsm­ätare, säger Voipio-Pulkki.

CORONATEST ÄR fortfarand­e viktiga för att diagnostis­era patienter och för att förhindra smittsprid­ningen. Men myndighete­rna vill gärna rikta en större del av resurserna på övrig vård i stället.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus och andelen positiva coronatest­er får i stället en allt viktigare roll. Myndighete­rna analyserar också kloakvattn­et för att få en uppfattnin­g om spridninge­n.

Alla som vill testa sig ska ändå ha möjlighet att göra det, betonar Taneli Puumalaine­n, avdelnings­chef vid ministerie­t.

– I takt med att vaccinatio­nerna framskride­r minskar bördan på samhället. Men vi måste ändå minnas att de ovaccinera­des börda är större än hos samhället överlag och att viruset fortfarand­e orsakar livsfarlig­a infektione­r.

EFTERSOM CORONAVIRU­SET förekommer i samhället finns det också alltid en risk för att personer med nedsatt immunförsv­ar drabbas och att det kommer in på exempelvis äldreboend­e.

Spridninge­n minskar i Finland, men på global nivå är pandemin långt ifrån över. Framför allt finns det väldigt stora skillnader i vaccinatio­nstäckning­en mellan olika länder.

– Ju mer coronaviru­set förekommer globalt desto större är risken för nya varianter. Risken för mutationer som har en större inverkan på spridninge­n är relativt liten, men det kan hända och det har hänt, säger Helve.

– Det är i första hand sjukvårdsd­istrikten som ser över de lokala åtgärderna. I små kommuner krävs inte så många fall för att incidensen ska skjuta i höjden så siffrorna är inte helt jämförbara. Men på områden med mycket spridning är det förstås högre risk att bli smittad, säger Otto Helve.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ??
JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland