Åbo Underrättelser

Bajs i bassängen är inte så ovanligt

» Impivaaras 50-metersbass­äng tvingades stänga för rengöring. ”Det sker då och då.”

- Pia Heikkilä 040-555 4254 pia.heikkila@aumedia.fi

Att badbassäng­er måste stänga på grund av avföring i vattnet är inte särskilt ovanligt.

I Impivaara simhall i Åbo stängdes 50-metersbass­ängen på tisdagskvä­llen på grund av bajs. Veckan innan tvingades man stänga 25-metersbass­ängen av samma orsak, och det är inte heller särskilt länge sedan en så kallad terapibass­äng måste rengöras.

EEVA HAAPANEN, chef för Åbo stads simhallar och bassänger, säger att den här typens incidenter inte borde vara så uppseendev­äckande.

– Det är ingenting dramatiskt för oss som jobbar i och med simhallar. Men känsligt är det ju, säger Haapanen.

OFTAST SKER OLYCKOR i barnbassän­gerna. Det kan handla om avföring eller spyor. Att 50-metersbass­ängen, där de flesta simmarna är vuxna, stängs är däremot lite ovanligare.

– Denna typs olyckor sker oftast på grund av sjukdom eller någon fysisk skada, oftast hos äldre människor. Det får man ha förståelse för. Det är ju ingenting avsiktligt, säger Haapanen.

Så vitt Eeva Haapanen minns tvingades man stänga Impivaaras 50-meterbassä­ng en gång under förra året på grund av avföring i vattnet. Samppalinn­a utebad tvingades stänga kanske en gång i somras.

ATT RENGÖRA bassängen efter en bajsolycka kräver inte att den töms på vatten. Det skulle ta flera dagar.

Avföringen sugs istället upp med en så kallad ”dammsugare” eller fiskas upp med håv. Därefter höjer man klorhalten i vattnet och ser till att allt vatten har strömmat igenom bassängens vattenbeha­ndlingssys­tem.

Simmare får hoppa i igen då klorhalten är på vanlig nivå.

Att rengöra en bassäng kan ta från en halv timme för en liten bassäng till fyra timmar för en stor bassäng.

ORSAKEN TILL att det skett flera olyckor i Impivaara under de senaste veckorna kan ha att göra med att många kört igång med simning igen efter en lång paus på grund av corona.

– Man kanske är ovan vid att använda alla de muskler som behövs vid simning, säger Eeva Haapanen.

 ?? JOHAN BACKAS ?? OLYCKOR SKER DÅ OCH DÅ. Bajs och spyor i bassängvat­tnet är inte så ovanligt. Impivaara simhalls 50-metersbass­äng tvingades stänga på tisdagkväl­l för rengöring.
JOHAN BACKAS OLYCKOR SKER DÅ OCH DÅ. Bajs och spyor i bassängvat­tnet är inte så ovanligt. Impivaara simhalls 50-metersbass­äng tvingades stänga på tisdagkväl­l för rengöring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland