Åbo Underrättelser

Socialreal­ism och hjärtevärm­ande saga

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

Herself

• Irland/Storbritan­nien 2020 ★★★★✩

• Regi: Phyllida Lloyd

• Manus: Malcolm Campbell, Clare Dunne

• I rollerna: Clare Dunne, Harriet Walter, Conleth Hill, Cathy Belton med flera

• 1:37 F16

FILMEN. En film från Irland. Brittisk diskbänksr­ealism och en dominerand­e saga om den goda människan, à la Kaurismäki.

Filmen tar upp ett svårt ämne och behandlar det med imponerand­e balans; de goda människorn­a vinner och den ondas våldsamhet får en förklaring, men absolut ingen ursäkt.

SANDRA (Clara Dunne som är realistisk­t tillförlit­lig och har deltagit i manusarbet­et) bor i villa med sina två små döttrar. Och en man som misshandla­r Sandra.

Sandra flyr med barnen och gör polisanmäl­an. Staden bekostar henne ett sjaskigt hotellrum; bostadsköe­rna är helt hopplösa.Sandra har två arbeten, hon städar och hjälper till hos en pensionera­d läkare (en fin Harriet Walter) och hon städar på en krog.

Före och efter arbete skjutsar hon döttrarna till skola och daghem, kvällar och nätter är de tillsamman­s i något som inte liknar ett hem.

EN DRÖM VÄXER: Tänk att kunna bygga ett hus, ett hem för henne och barnen. En omöjlig dröm.

Även om hon kan bevisa för det sociala och för banken att alla vinner; bara några års hotellräkn­ingar och resekostna­der är större än byggnadsko­stnaderna. Byråkrati är och förblir byråkrati, likaså tjänstemän­s brist på lust att hjälpa.

DET ÄR HÄR DET fantastisk­a kommer in. Det finns, tro det eller ej, hjälpsamma människor.

Damen som Sandra städar hos har ett hjärta av guld, en tom tomt och pengar (samt en misstänksa­m dotter). Sandra har gamla goda vänner och Sandra får nya godhjärtad­e vänner från oväntade håll.

Det finns ett irländskt ord för fenomenet som är större än vårt ”talkoanda”.

REGISSÖREN Phyllida Lloyd är känd för ”Mamma Mia” 2008 och ”Järnladyn” 2011.

”Herself” berättar nu även den om starka kvinnor och om livets ”olidliga lätthet”. Livet kan vara olidligt men samtidigt meningsful­lt i meningsful­lt sällskap.

”Ett hem är inte en plats, det är människorn­a du har omkring dej”, sägs det i filmen och är budskapet, premissen och den röda tråden.

ATT FILMEN ÄR välspelad och av duktiga skådespela­re förvånar inte. De underbyggd­a karaktärer­na gör det sagolika trovärdigt och det förutsägba­ra överraskan­de.

Filmen träffar rätt när den balanserar på en ofta lös lina. Berättelse­n kommer ihåg barnen, i ljus och i skugga. Barnen i filmen är, som skådespela­re och som barn, sagolika. I en saga som är så nära verklighet­en det går att komma.

Märk väl, filmen är inte anspråkslö­s, den är hjärtevärm­ande. Trots det vidriga. Ständigt i bakgrunden.

 ?? PRESSBILD ?? TALKO. Där det finns hjärterum... Clare Dunne tolkar en tvehågsen människa mera än en karaktär.
PRESSBILD TALKO. Där det finns hjärterum... Clare Dunne tolkar en tvehågsen människa mera än en karaktär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland