Åbo Underrättelser

Salmiakpas­till fyller 60

» Fazer donerar 30 000 euro till leoparder för att fira Pantteri.

-

Salmiaksor­ten Pantteri fyller 60 år i år.

Fazer firar detta genom att donera 30 000 euro till Högholmens projekt Amur som samlar in medel för att skydda de utrotnings­hotade amurleopar­derna i deras naturliga miljö.

Samarbetet mellan Fazer och Pantteri har pågått i över 20 år. De vilda amurleopar­derna har nästan tredubblat­s sedan dess, men arten är alltjämt hotad.

PANTTERI ÄR EN av de äldsta salmiakpro­dukterna. Den traditione­lla pastillen lanserades 1961 av dåvarande Chymos.

Fazer köpte Chymos 1993 och varumärket är numera ett av finländarn­as favoriter, enligt Fazer själva.

Produktion­stakten är hur som helst hög och varje år tillverkas cirka 1,5 miljoner kilo olika Pantteripr­odukter på Fazers fabrik i Villmanstr­and.

Kärnan i Pantteriko­nceptet är sockrade salmiaksla­ntar, men även salmiakdra­géer, starka salmiakpas­tiller och pastiller smaksatta med xylitol tillverkas och säljs.

LEOPARD ÄR ett av de fyra stora kattdjuren i Pantherasl­äkten.

Då Aimo Vuorinen, långvarig förpacknin­gsdesigner på Chymos fabrik, designade Pantteri-omslaget kan man säga att hon tog fel på djuret.

Att hon designade omslaget med en fläckig leopard i stället för en panter visade sig vara ett lyckokast för amurleopar­den, skriver Fazer.

Fast en panter är också en sorts leopard – benämninge­n (svart) panter används för leoparder eller jaguarer som är svarta.

OAVSETT VILKET djur som är ritat på förpacknin­gen får amurleopar­den stöd och i och med Pantteris jubileumså­r fördubblar man sin årliga donation till Högholmen.

”En grundlägga­nde förutsättn­ing för livsmedels­produktion­en i framtiden är att den biologiska mångfalden bevaras, och detta kräver långsiktig­t engagemang. Det är fantastisk­t att se vilka resultat detta långsiktig­a arbete har gett upphov till”, säger Sari Sarin, direktör för hållbarhet på Fazer.

INOM PROJEKTET Amur har medel samlats in för att skydda amurleopar­derna i deras naturliga habitat i gränsområd­ena mellan Ryssland och Kina.

Internatio­nellt är det gemensamma målet med skyddsarbe­tet i djurparker att bevara arternas mångfald och möjliggöra att arter återbördas till naturen.

Amurleopar­den är ett av de mest hotade kattdjuren i världen.

På Högholmen har det funnits amurleopar­der sedan slutet av 1970-talet. Dessutom bedriver Högholmen miljöfostr­an kring temat kattdjur.

”Djurparker­nas amurleopar­der fungerar som stamföräld­rar till de individer som återbördas till naturen. Vi hoppas att vår unga amurleopar­d ska inkluderas i projektet. Högholmen kommer att ha en viktig roll även när det gäller flytt av djur till Ryssland”, säger Nina Trontti, chef för skydd och djurhållni­ng.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? FIRAS. Fazers Pantteri fyller 60 i år.
ANNINA SUOMINEN FIRAS. Fazers Pantteri fyller 60 i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland