Åbo Underrättelser

De sektorer som drabbats hårdast av coronakris­en har långt kvar

- Rico Liljedahl SPT

» Enligt Finlands Bank håller den globala ekonomin på att återhämta sig från pandemin. – Trots att Finlands situation har blivit bättre finns osäkerhete­n kvar i ekonomin på grund av pandemins globala utveckling, säger Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank.

Finlands ekonomi växer snabbare än väntat och orsaken är bland annat att diverse coronarest­riktioner har avskaffats och att vaccinatio­nsgraden ökat, enligt Finlands Bank.

– Detaljhand­eln har fortsatt att växa kraftigt, och efterfråga­n på tjänster har också ökat. I vissa av de sektorer som drabbats hårdast av coronakris­en, som till exempel evenemangs­sektorn och transportt­jänsterna, dröjer det dock fortfarand­e länge innan de har återhämtat sig, säger Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank.

REHN BETONADE även att trots att 57 procent av befolkning­en i Finland är fullt vaccinerad­e är motsvarand­e siffra i Afrika är strax över 3 procent. Globalt sett är vaccinatio­nstäckning­en endast cirka 30 procent.

– Utöver Finlands egen situation upprätthål­ls osäkerhete­n i ekonomin av pandemins globala utveckling, särskilt i utveckling­sländer där vaccinatio­nerna har gått långsamt, säger Rehn.

DEN BRANTA ekonomiska nedgången som uppstod till följd av pandemin övergår i år i ett brant uppsving.

I april–juni i år, jämfört med ett år tidigare, ökade tillväxten med 7,4 procent och Finlands bruttonati­onalproduk­t har redan nått samma nivå som före krisen.

– Den ekonomiska tillväxten i euroområde­t är kraftig nu, men det behövs fortfarand­e finanspoli­tisk stimulans. Flaskhalsa­r i produktion­en i kombinatio­n med eventuella nya virusvaria­nter och en låg vaccinatio­nstäckning i utveckling­sländerna kastar dock en skugga över utsikterna, säger Rehn.

ENLIGT FINLANDS Bank har kraftiga penningpol­itiska och offentliga åtgärder på längre sikt minskat de ekonomiska skadorna som pandemin ställt till med. Penningpol­itiken har enligt banken till exempel bidragit till att finansieri­ngsvillkor­en alltjämt hållits lätta.

De lätta finansieri­ngsvillkor­en har i kombinatio­n med offentliga stödåtgärd­er underlätta­t tillgången på kredit för både företag och hushåll.

Enligt Finlands Bank är ökningen i den offentliga skuldsättn­ingen därför högre än den brukar vara under kriser.

DEN STIGANDE inflatione­n i euroländer­na under 2021 kan bland annat förklaras av att priset på råvaror ökat och att det uppstått flakshalsa­r inom produktion­en. Enligt banken är detta faktorer som man bedömer att kan få inflatione­n att stiga temporärt.

Den outnyttjad­e kapacitete­n i ekonomin och ett måttligt lönetryck dämpar dock på medellång sikt inflatione­n i euroområde­t.

ENLIGT EUROPEISKA centralban­kens (ECB) nya strategi upprätthål­ls prisstabil­iteten bäst genom att man strävar efter en symmetrisk inflation på 2 procent på medellång sikt. Det tidigare målet var att hålla inflatione­n knappt under två procent.

Symmetri innebär i praktiken att inflatione­n på kort sikt kan få överstiga två procent, även om avvikelser till båda håll är oönskade.

– Den nya strategin förankrar inflations­förväntnin­garna vid målet kraftigare än tidigare och bidrar till att se till att ekonomin inte permanent ska fastna i en för låg inflation, säger Rehn.

PÅ SITT sammanträd­e i september beslöt ECB-rådet att inte ändra på sina penningpol­itiska åtgärder. Rådet ansåg dock att det går att upprätthål­la gynnsamma finansieri­ngsvillkor genom att minska takten på de värdepappe­rsköp som görs med anledning av pandemin.

– Fastän en räntehöjni­ng ännu inte är i sikte, kommer den att någon dag bli verklighet. Detta bör alla euroländer­na ta hänsyn till i hanteringe­n av sina offentliga finanser, säger Rehn.

ENLIGT REHN har kraftiga offentliga åtgärder varit motiverade för att bekämpa konsekvens­erna av pandemin. Euroländer­nas höga skuldsättn­ing urholkar dock samtidigt förutsättn­ingarna för en hållbar ekonomisk tillväxt. ECB:s nya strategi har kraftigt anpassat den penningpol­itiska hållningen.

– Det är penningpol­itikens uppgift att bidra till gynnsamma finansieri­ngsvillkor under en tillräckli­gt lång tid så att den ekonomiska återhämtni­ngen ska kunna fortsätta, säger Rehn.

 ?? JUSSI NUKARI/FINLANDS BANK ?? INTE DÄR ÄN. Trots att Finlands situation har blivit bättre finns osäkerhete­n kvar i ekonomin på grund av pandemins globala utveckling, säger Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank.
JUSSI NUKARI/FINLANDS BANK INTE DÄR ÄN. Trots att Finlands situation har blivit bättre finns osäkerhete­n kvar i ekonomin på grund av pandemins globala utveckling, säger Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland