Åbo Underrättelser

Åtalad Åland Post-chef kände inte till avtal

- Patrik Dahlblom Nya Åland/SPT

Sex personer som är eller varit anställda av Åland Post åtalas för grovt skattebedr­ägeri, smuggling och grovt dopingbrot­t.

Flera av dem hördes i tingsrätte­n på torsdagen.

En återkomman­de fråga var om de kände till innehållet i Åland Posts pack- och distributi­onsavtal med brittiska Authentic Produce Limited, vars produkter tullen beslagtog i Åland Posts lokaler i november 2016.

Vissa av Authentic Produces produkter är dopingklas­sade i Finland.

Tullen menar att varorna var i Åland Posts ägo eftersom man tagit in dem i sin egen momsredovi­sning.

FÖRETAGETS ekonomiche­f gjorde en kreditkont­roll i samband med att Åland Post ingick avtalet med Authentic Produce.

Utöver det hade han inte varit inblandad i något som hade koppling till Authentic Produce. Han sade att han fick reda på att det fanns brottsmiss­tankar i mars 2017, när tullen hos tingsrätte­n anhöll om en förlängnin­g av beslagstid­en.

Åland Posts styrelse beslöt efter det att omedelbart avsluta avtalet med Authentic Produce, att inte hantera varor som stoppas i munnen eller på skinnet och att inte stå som importör för varor från tredje land, oberoende av vilka varor det handlar om.

I Åland Posts ledningsgr­upp diskuterad­es Authentic Produce först efter att avtalet sagts upp.

FÖRTULLARN­AS förman sade i rätten att förtullnin­gsavdelnin­gen till största delen arbetade självständ­igt. Flera av förtullarn­a hade lång erfarenhet. Om det dök upp oklarheter kontaktade de oftast tullen direkt.

Hon hade som förman aldrig varit i kontakt med Authentic Produce.

Affärsområ­deschefen sade att han inte kände till avtalet med Authentic Produce eller vilka varor som Åland Post skulle hantera för kundens räkning.

RÄTTEGÅNGE­N fortsätter tre dagar nästa vecka med start på tisdag. Följande vecka är den 28–29 september bokade. Det återstår att se om rättegånge­n då kommit så långt att slutpläder­ingar kan hållas.

Samtliga åtalade förnekar brott. Fällande domar kan innebära villkorlig­a fängelsest­raff för de åtalade. Åklagarna vill också se ett näringsför­bud för Åland Posts vd Henrik Lundberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland