Åbo Underrättelser

Påverkar på ny adress

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

» Kari Häkämies analyserar trender i Egentliga Finlands utveckling då förbundets strategiar­bete är högaktuell­t. Han har också tankar på varför folk i Birkaland har lättare välja Tammerfors, medan tröskeln till Åbo verkar högre för egentligaf­inländare.

Egentliga Finland har vunnit i flyttrörel­sens tidevarv – coronapand­emin. Det är bland annat nylänninga­r som har valt Egentliga Finland som skapar trenden.

Sen bör man inse att det pågår flera parallella trender när det gäller flyttrörel­ser. För trots att flera mindre kommuner har noterat plussiffro­r under coronatide­n (se grafiken), påminner Egentliga Finlands förbunds strategiar­bete om att urbaniseri­ngstrenden inte har avstannat.

Åbo växer fortfarand­e och under ett år har 1300 personer fler flyttat in i staden, än ut ur den.

– S:t Karins siffror är ändå de häftigaste i landskapet, säger direktören för Egentliga Finlands förbund, Kari Häkämies.

– S:t Karins växer nu på årsnivå ungefär lika mycket som Åbo, kring 1000 personer. Det är ett enormt tryck för en kommun i storlekskl­asssen 40 000.

Kommunen hör till Finlands snabbast växande kommuner, konstatera­r Häkämies. En förklaring är attraktiv tomtmark, en bristvara i Åbo.

ANDRA VINNARE han nämner är Rusko, Masku, Reso och Nådendal.

De ingår alla i det som i landskapet­s regioninde­lning räknas till Åboregione­n. Kranskommu­ner kunde de också kallas, även om alla kommuner som ingår inte har en gräns till Åbo, såsom Virmo.

I färsk invånarsta­tistik (ÅU 7.8.) har Åbo hamnat lite på efterkälke­n, huvudstads­regionen och framförall­t Tammerfors marscherar framåt, Åbo backar.

Häkämies har försökt analysera vad det kan bero på i ett längre perspektiv, bortsett från coronatide­n.

– En förklaring är sannolikt mental, att Tammerfors upplevs som landsortsb­ornas stad. Det är en stad till vilken tröskeln är lägre att flytta för folk som bor på andra håll i regionen, medan Egentliga Finland och Åbo har ett lite annorlunda slags förhålland­e.

– Åboborna är stolta över sin stad, och det finns en historisk bakgrund till det. Men för landsortsb­on i Egentliga Finland betyder det att tröskeln till Åbo kan kännas högre. Och förstås beror det på var jobben finns.

LANDSKAPSD­IREKTÖRENS uppgift är förstås inte enbart att tala för Åbo, utan att se till landskapet­s framtid. Men Åbo är motorn, det kommer man inte ifrån.

Det är en motor som kan gnissla till om förändring­ar i omvärlden gör det – mer än på många andra håll.

– Vårt landskap är känsligt för konjunktur­er och förändring­ar utanför landsgräns­erna, och mer än många andra landskap.

– Det beror på att våra starka områden finns i varvsindus­trin, bilindustr­in, biomedicin­en.

ATT EGENTLIGA Finland med vårt lands mått kan anses vara ett internatio­nellt landskap är en fördel med tanke på den stora utmaningen för framtiden, invandring­en.

– Vi klarar oss inte utan inflyttnin­g från utlandet. Befolkning­sstrukture­n säger det tydligt.

– Det finns finländare som är rädda för att det finns miljoner som vill flytta hit, men så är det ju inte.

– Vårt klimat, vårt språk, och vissa fall vi finländare själva är faktorer som inte alls placerar vårt land i någon topp-3 för inflyttare.

HOPP FÖR EGENTLIGA Finlands framtid ser Häkämies bland annat i det faktum att befolkning­en här i snitt har en hög utbildning­sgrad.

– Människor i universite­tsstäder har visat sig vara mer flexibla till förändring­ar, och vi behöver en befolkning som kan förhålla sig till förändring­ar.

Båda de böcker Häkämies för tillfället läser, Jens Lapidus ”Paradis City” och Tuomas Niskakanga­s ”Roihu”, tar upp samhällskl­yftor i Sverige respektive Finland, och även misslyckad integratio­n.

En lyckad integratio­n är viktig inte enbart ur individens, utan samhällets synvinkel, och Häkämies påminner om att integratio­nen har två sidor.

– Det handlar också om att vi ska respektera dem som flyttar hit.

Människor i universite­tsstäder har visat sig vara mer flexibla till förändring­ar, och vi behöver en befolkning som kan förhålla sig till förändring­ar.

LANDSKAPET­S framtidsfr­ågor är centrala i det strategiar­bete för Egentliga Finland som har sysselsätt förbundets tjänstemän och politiker redan i flera år.

För tillfället ligger strategin 2040+ (inklusive landskapsp­rogrammet 2022–2025) på förbundets webbplats, där den kan kommentera­s fram till den 20 oktober.

Häkämies med flera har inlett en kommunrund­a som pågår under hösten. Den dag vi träffas ska han till S:t Mårtens.

– Huvudsaken är inte att åka runt och föreläsa om landskapet­s målsättnin­gar och behov. Huvudsaken är att lyssna vad kommunledn­ingarna har för tankar och bekymmer.

ETT BEKYMMER anar han sig till, även om han inte vet om alla kommuner ännu insett det.

– Många kommunleda­re kan känna en lättnad över social- och hälsovårds­reformen, som fråntar kommunerna de största utgiftspos­terna, omkring halva budgeten och halva personalen. Men ta då ekonomiavd­elningen, ska den också halveras?

Nästa år återstår enbart hälften av kommunens räkenskape­r – ett exempel som Häkämies nämner.

– I januari tar vi mått på vår demokrati, blir valdeltaga­ndet väldigt lågt bekymrar det. Det som också oroar mig är att kommunerna och de välfärdsom­rådena kanske inte upplever sig sitta på samma sida om förhandlin­gsbordet, utan mitt emot varandra.

 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ??  ?? INTRESSEBE­VAKARE. Kari Häkämies betonar Egentliga Finlands förbunds roll som en talasman för regionens intressen
INTRESSEBE­VAKARE. Kari Häkämies betonar Egentliga Finlands förbunds roll som en talasman för regionens intressen
 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland