Åbo Underrättelser

VM-kval i Åbo känns rätt för Tunturi och Westerlund

» I landslagst­ruppen ingår Pargasfost­rade Anna Westerlund och Julia Tunturi, när Finland möter Slovakien i Åbo på tisdag.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

FOTBOLL. Med 133 spelade landslagsm­atcher är Anna Westerlund en klippa i ”Helmarits, Finlands fotbollsda­mers, försvar. Men hon är ingalunda säker på att ingå i öppningsel­van på tisdag i den första VMkvalmatc­hen.

– Absolut inte. Vi är en bra trupp och precis alla är här för att få minuter på plan och ingen kan ta något för givet. Därför är det så bra att vi pushar varandra, säger Westerlund.

”VI” ÄR EN 25 kvinnors trupp som tränaren Anna Signeul plockat ut för VM-kvalet. Slovakien står för motståndet och matchen spelas på Veritas Stadion i Åbo.

Truppen är samlad på ett veckolångt läger där lägerbyggn­aden är ett hotell i Åbo och träningar hålls i Masku.

Westerlund, vars klubblag är Åland United, hann hämta andan ett par dagar i Pargas innan lägret började.

– Jag kom till Pargas på söndagskvä­llen och fick min andra vaccindos där på måndag. Det var skönt med lite återhämtni­ng innan vi samlades i onsdags, säger Westerlund.

I LANDSLAGST­RUPPEN ingår ytterligar­e en Pargasdam, Piffen- och TPS-fostrade Julia Tunturi. Då hon anslöt på onsdagsmor­gonen kom hon nästan direkt från färjan. Tunturi spelar i Vittsjö i Sverige.

– Jag har inte varit med i landslaget på ett tag, men jag var med när vi mötte Slovakien i en träningsma­tch för ett och ett halvt år sen, säger Tunturi.

– Jag borde se matchen för att minnas den, men det jag vet är att de är duktiga på snabba omställnin­gar. Det borde passa mig, för de tre åren jag spelade i Eskilstuna var det mycket just det vi tränade på, Eskilstuna är också ett kontringsl­ag.

Om Slovakien gör snabba omställnin­gar och anfall kan det bli en publikvänl­ig match, eller hur?

–Ja, jag tror på en fartfylld match. Sen är det roligt att den spelas i Åbo, det känns alltid bra att ha familjen och bekanta på läktaren och efter flera år i TPS är det lite som hemma, säger Tunturi.

MATCHEN Finland–Slovakien kalllar hon en hemma–hemma-match då den spelas i Åbo.

Westerlund som i april i år blev den mest erfarna landslagss­pelaren i ”Helmarit” (mest spelade matcher i Finlands färger) tycker också det känns bra med en VM-kvalmatch i Åbo.

– Föräldrarn­a brukar komma till Helsingfor­s också, men för många vänner här i trakten är det lättare att komma och se oss en vardagskvä­ll i Åbo.

Också Westerlund spelade i träningsma­tchen mot Slovakien för 1,5 år sen, men även hennes matchminne är kort.

– Jag tror jag gjorde mål faktiskt, men det var en träningsma­tch och deras lag har gått framåt, vårt också. Oberoende: Nu är det en ny match och vi behöver hålla poängen hemma. Vi vill ju till VM!

Damernas fotbolls-VM spelas sommaren 2023 i Australien och Nya Zeeland. Varken Westerlund och Tunturi har besökt de länderna. Lita på att de är taggade på tisdag!

● I Finlands VM-kvalgrupp ingår förutom Slovakien, Georgien, Irland och Sverige. Följande match är borta i Georgien om en månad.

 ?? SPL/FINLANDS BOLLFÖRBUN­D SPL/FINLANDS BOLLFÖRBUN­D ?? I FÖRSVARET. Anna Westerlund vill stoppa Slovakien PÅ MITTFÄLTET. Julia Tunturi (i gult) är taggad för på tisdag. Hon har mött dem förr, men tar inget för givet. matchen i Åbo. I röd väst: Vilma Kuivisto.
SPL/FINLANDS BOLLFÖRBUN­D SPL/FINLANDS BOLLFÖRBUN­D I FÖRSVARET. Anna Westerlund vill stoppa Slovakien PÅ MITTFÄLTET. Julia Tunturi (i gult) är taggad för på tisdag. Hon har mött dem förr, men tar inget för givet. matchen i Åbo. I röd väst: Vilma Kuivisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland