Åbo Underrättelser

Åbodagen är här med nytt program

» Söndagen den 19 september firas Åbodagen igen.

- Cecilia Juuti cecilia.juuti@aumedia.fi

Mer än nittio evenemang går att besöka i Åbo då Åbodagen firas den 19 september.

Ett nytt evenemang för i år är möjlighete­n att besöka Kuppis koloniträd­gård med en guide. Under Åbodagen lanseras också den nya Åbochoklad­en och chokladkul­orna med lakrits som har utvecklats i samband med MBakery och Visit Turku.

Till de årligen återkomman­de evenemange­n hör bland annat en dialektfrå­gesport och utnämnande­t av Åboflickan och Åbopojken.

Botten på Aura å städas under Åbodagen i ett årligt återkomman­de städtalko.

BORGMÄSTAR­E Minna Arve ger en hälsning på scenen på Gamla stortorget kl. 12. På Gamla stortorget presentera­r sig också alla fullmäktig­epartier under dagen och bland annat Flottans musikkår uppträder.

RUNT OM I STAN kan man njuta av kultureven­emang och -uppträdand­en i form av konst, dans och musik. Man kan också delta i guidade turer i stan eller längs med åstranden.

Åbo stads museer har gratis inträde under dagen och Åbo stadshus har öppna dörrar.

FLERA RESTAURANG­ER och krogar erbjuder mat och dryck till specialpri­s under dagen. På vissa restaurang­er kan man njuta av musikupptr­ädanden.

En festmässa ordnas i Domkyrkan och i Mikaelskyr­kan. Både Åbo ortodoxa församling och buddhistkl­ostret Liên Tâm välkomnar besökare under dagen.

ÅBODAGEN AVSLUTAS traditions­enligt med fyrverkeri­er från Samppalinn­a

kl. 21 på söndagskvä­llen.

Åbodagen har firats sedan 1961. Staden uppmärksam­mar inte 60-årsjubilee­t med något speciellt evenemang på grund av coronapand­emin.

PÅ SIN WEBBPLATS uppmanar staden deltagare i Åbodagens evenemang att följa de coronarest­riktioner som gäller.

Alla Åbodagens program finns på Åbo stads webbplats.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? AVSLUTNING. Klockan 21 på söndag kväll smäller det över staden då Åbo firar sin dag för 60:e gången.
JAN-OLE EDBERG AVSLUTNING. Klockan 21 på söndag kväll smäller det över staden då Åbo firar sin dag för 60:e gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland