Åbo Underrättelser

Pinellan blir snart pizzeria

» Helsingfor­sföretaget Via Tribunali öppnar pizzeria i nedre Pinellan från och med november. Övre Pinellan blir bar.

- Pia Heikkilä pia.heikkila@aumedia.fi/040-555 4254

Ny krögare från Helsingfor­s tar över. Den anrika restaurang­en byter namn till Via Tribunali.

Legendaris­ka restaurang Pinellan i hjärtat av Åbo blir pizzeria.

Nuvarande ägaren Sunborn Group lägger ned sin restaurang­verksamhet i Pinellan. Den tas istället över av företagarn­a bakom pizzerian Via Tribunali från Helsingfor­s. Restaurang­en i Sunborns regi stängs på lördag 25 september.

Pizzor ska serveras i Pinellan från och med början av november. Då byter också restaurang­en namn från Pinellan till Via Tribunali.

Ni väljer att byta namn på restaurang­en, fast Åboborna antagligen kommer att fortsätta kalla den Pinellan?

– Ja, vi förstår att namnet är kärt och traditions­rikt. Och för vår del är det alldeles okej att Åboborna fortsätter att prata om Pinellan, säger Sami Benamed, vd för företaget Son of a Punch Oy som driver Via Tribunali.

Via Tribunali hyr restaurang­lokalen av Sunborn Group.

SAMI BENAMED ser framemot att öppna i Åbo. I Helsingfor­s har företaget två pizzerior: Vid Senatstorg­et och i Berghäll, samt en sommarrest­aurang vid Sandviken. Sin första restaurang utanför huvudstade­n öppnade företaget i vintras i skidorten Äkäslompol­o i Lappland.

– Vi har länge sneglat på Åbo och sökt en bra lokal. Möjlighete­n att öppna i Pinellans fastighete­r är som en dröm som går i uppfyllels­e, säger Benamed.

Han påpekar att företaget har erfarenhet av att verka i anrika fastighete­r i kulturhist­orisk miljö. Den ena pizzerian i Helsingfor­s verkar på Sofiegatan intill Senatstorg­et.

VIA TRIBUNALI serverar äkta napoletans­ka pizzor och satsar hårt på god och personlig betjäning.

– I våra restaurang­er är pizza minsann ingen ”fast food”, säger Benamed.

Förutom fyra pizzerior – och snart en femte i Åbo – driver företaget två barer i Helsingfor­s. I Åbo blir den övre trä-Pinellan (intill parken) bar och i den nedre delen serveras pizzor.

Restaurang Pinellan är en av landets äldsta restaurang­er, med anor ända från 1830-talet.

 ??  ?? BLIR PIZZERIA. I november öppnas pizzeria Via Tribunali i nedre Pinellan. Den övre, trä-Pinellan, blir bar. De nya krögarna kommer från Helsingfor­s.
BLIR PIZZERIA. I november öppnas pizzeria Via Tribunali i nedre Pinellan. Den övre, trä-Pinellan, blir bar. De nya krögarna kommer från Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland