Åbo Underrättelser

Nya unga ambassadör­er för Åbo

» Årets ”Åbos Flikka och Pojke” heter Matilda Gustafsson och Abdel Bettahar.

-

Att få vara Åbobo är ett privilegiu­m, tycker Åboborna Matilda Gustafsson, 20 och Abdel Bettahar, 21.

De har valts till Åbos ”Turun Flikka och Poika”. Valet av vem som bär årets titlar offentligg­örs alltid på Åbodagen.Utmärkelse­rna utdelas av Åbosamfund­et som vill lyfta fram unga människors röst och tankevärld.

”Flikkan och Pojken” får under året olika uppdrag där de uppträder och tar del i föreningar­s och företags evenemang.

Valet verkar ha träffar rätt. Matilda Gustafsson och Abdel Bettahar brinner för sin hemstad, de håller både på med mycket, och är engagerade i sådant som stöder andra unga på olika sätt.

– Alla Åbobor är min familj, säger Gustafsson. Jag upplever nämligen att det är ett privilegiu­m att vara Åbobo. Jag har alltid bott och människorn­a här är viktiga för mig. Som Åboflikka kan jag förhoppnin­gsvis bidra till att Åbo bli ett ännu bättre ställe.

Bettahar betonar också sin hemstads betydelse. Tillsamman­s med några kompisar har han grundat företaget Jokke Clothing Oy, som säljer kläder med Åbomotiv.

– Det bästa med Åbo är att den rika historien, och att Åboborna är måna om sin egen identitet, tycker Bettahar.

Matilda Gustafsson har spelar ishockey i TPS flicklag, i pojklag och i damlaget. Men 2016 fick hon en svår hjärnskada och till följd av den en förlamning, som bland annat gjorde att hon måste träna upp sitt gående i igen.

– Egentligen pågår återhämtni­ngen efter hjärnskada­n hela mitt liv. Men jag har lärt mig värdera små saker, och se på saker i rätta proportion­er.

Efter hockeyn hittade hon istället golf, och det gick så bra att hon året 2019 var med i Finlands landslag. Nu håller hon på att utbilda sig till golftränar­e.

På hösten börjar också TPS ishockeyda­mers akademi, där Gustafsson ingår i tränarteam­et. Dessutom hinner hon också göra frivilliga­rbete i hjärnskade­förbundet Aivovammal­iiitto.

Bettahar har varit ordförande i De unga muslimerna­s Forum, suttit i ungdomsful­lmäktige och i det mångkultur­ella rådet.

Offentligg­örandet av årets Turun Flikka och Turun Poika skedde vid en ceremoni i Gamla Rådhuset vid Gamla Stortorget under söndagen.

● Intervjun med Gustafsson och Bettahar har gjorts av Åbosamfund­et, ÅU står för översättni­ngen.

 ?? ARI HEINONEN ?? AMBASSADÖR­ER. Matilda Gustafsson och Abdel Bettahar är Åbos ”flikka och pojke” i år.
ARI HEINONEN AMBASSADÖR­ER. Matilda Gustafsson och Abdel Bettahar är Åbos ”flikka och pojke” i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland