Åbo Underrättelser

Åbofullmäk­tige röstade om detaljplan­er

» Stadens klimatrapp­ort ledde till kläm: Fler konkreta åtgärder behövs.

- Anja Kuusisto

Åbofullmäk­tige röstade om två detaljplan­eändringar under måndagskvä­llen. Den ena planen handlar om en tomt som ska bildas, granne till Meyervarve­t i Perno.

Området ska utvecklas för marintekno­logiindust­rin med mera, inom ramen för stadens Blue Industry Park-planer. Byggrätten på området växer till drygt 145 000 kvadrat, i gällande plan är den 102 000 kvadrat.

Enligt beredninge­n skulle här kunna uppstå industrier som sysselsätt­er 1 500 personer, något som Johannes Yrttiaho, Vf, sade att han inte vågar tro på. Han hade ett ändringsfö­rlag till planen, men Vänstern förlorade klart i omröstning­en.

Den andra planändrin­gen gällde ett småhusområ­de i Haarla på Hirvensalo. Detaljplan­eändringen­s nya tomtindeln­ing medger egnahemhus­tomter för uppskattni­ngsvis 290 invånare vid Maunulaväg­en.

Här var det Elina Sandelin, Vf, som kom med ett motförslag och ville att staden också skulle gå in för skyddsmärk­ning av en källarbygg­nad och en stenkällar­e på området.

Förslaget vann understöd också från andra partier, och rösterna föll 42 för beredninge­n och 25 för Sandelins motförslag.

SFP sprack i omröstning­en. Ulla Achrén och Nicke Wulff röstade för beredninge­n, medan Terhi VörlundWal­lenius

röstade för motförslag­et.

Åbofullmäk­tige ägnade också tid till att diskutera klimatfråg­or, i samband med att fullmäktig­e skulle anteckna stadens klimatrapp­ort för 2020 till kännedom. Flera ledamöter bad om ordet och berömmet över vad Åbo åstadkommi­t var rätt enstämmigt.

Den yngre generation­ens oro och ångest kring klimatet ska tas på allvar, betonade Niina Ratilainen, De Gröna, som poängterad­e att trots att staden framgångsr­ikt bedrivit klimatpoli­tik finns det mycket att förbättra.

Borgmästar­e Minna Arve, Saml, menade att Åbo har all orsak vara stolt över sin klimatpoli­tik, och enligt henne kan inte klimatfråg­orna ses som partipolit­ik.

Åtgärder för att främja koldioxidn­eutralitet, renare luft och en hälsosamma­re stad, med mera, är en gemensam angelägenh­et som staden måste fortsätta att driva på, enligt Arve.

Petra Peltonen, SDP, var en av dem som krävde ännu mer av Åbos klimatåtgä­rder. Hon konstatera­de att det i klimatrapp­orten framkommer att utsläppen från biltrafike­n hör till det som Åbo har svårast att stävja, och ville att alla ledamöter lägger det bakom örat för framtida beslutsfat­tande.

Mötet antecknade rapporten till kännedom med en kläm som tillägg: borgmästar­avtalet bör få ett tillägg, där det sägs att ytterligar­e konkreta klimatåtgä­rder bör göras.

● I gårdagens tidning hade ett slagfel ändrat partitillh­örigheten för Aki

Lindén, SDP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland