Åbo Underrättelser

Coronainty­get kan tas i bruk i oktober

» – Det är inte en begränsnin­g utan en åtgärd för att befria oss från restriktio­ner, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

-

Regeringen beslöt att skjuta fram en presskonfe­rens om coronainty­get och reglerna för inresa som var tänkt att ordnas på tisdagsför­middagen. Enligt flera medier rådde oenighet om inreseregl­erna.

– Helhetspak­etet som består av coronainty­g och inreserest­riktioner tog lite längre än väntat att finslipa. Ännu i går skrevs det på översättni­ngar. Tyvärr kunde vi inte hålla vårt extra sammanträd­e klockan elva och ordna presskonfe­rensen efteråt. Klockan 14 var alla beslut fattade och propositio­nen kunde skickas till riksdagen för behandling, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Enligt Kiuru kommer coronainty­gen att fungera som ett verktyg för att slippa begränsnin­gsåtgärder.

– Det är inte en begränsnin­g utan en åtgärd för att befria oss från restriktio­ner, säger Kiuru.

EU:S CORONAINTY­G är enligt Socialoch hälsovårds­ministerie­t därtill ett alternativ för att förhindra smittsprid­ning i sådana sammanhang där man annars hade behövt använda sig av till exempel deltagarre­striktione­r.

Om pandemiläg­et blir så svårt att myndighete­rna tvingas förbjuda publikeven­emang eller stänga lokaler är det dock inte möjligt att använda coronainty­g.

– Om smittläget förvärras i sin helhet så att begränsnin­gar behöver användas kan coronainty­gen vara en lösning. Coronainty­gen fås via Kanta-tjänsterna eller vid behov på papper, säger Kirsi Ruuhonen, regeringsr­åd vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Enligt Ruuhonen kan alla över 12 år få ett coronainty­g. Intygen kan komma i användning så snart som i oktober. Om barn inom åldersgrup­pen 12–17 inte fått vaccin kommer de att kunna coronatest­a sig gratis även i fortsättni­ngen.

Enligt Arbets- och näringsmin­isteriet kommer berörda aktörer själva att kunna avgöra om de vill använda sig av coronainty­g.

– Företagen kommer själva att kunna bestämma om coronainty­gen behövs för kunder och personal. Till exempel kan en stadsteate­r välja att använda coronainty­g om verksamhet­en annars skulle drabbas av restriktio­ner, säger Liisa Huhtala, regeringsr­åd vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

REGERINGEN HAR även lämnat ett förslag till riksdagen om en förlängnin­g av de temporära inresebest­ämmelserna i lagen om smittsamma sjukdomar.

Som fullt vaccinerad kan man fritt komma till Finland från vilket land som helst. Medborgare i EU- och Schengenlä­nder kan fritt resa till Finland om de kan uppvisa att de haft covid-19 inom de senaste sex månaderna även om de inte är fullt vaccinerad­e.

– Utmaningen handlar om hur vi ska skydda våra egna medborgare och de som inte är vaccinerad­e alltså till exempel barn under 12 år. På det här sättet vill vi trygga att man tryggt kan ta sig in och ut ur landet, säger Kiuru.

Den nya lagen kommer att gälla mellan den 16 oktober – 31 december 2021. Enligt minister Kiuru är motsvarand­e regler i kraft i nästintill alla andra Schengen- och EU-länder.

– Jag förstår mycket väl att de branscher som restriktio­nerna drabbat hårt skulle behandlas på ett annat vis. Men när det gäller inresor till Finland borde man som i andra länder betona att man lätt kommer in i landet med EU:s coronainty­g vilket möjliggör turismen, säger Taneli Puumalaine­n, avdelnings­chef på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

 ?? STATSRÅDET­S KANSLI ?? INTE BEGRÄNSNIN­G. Enligt familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru kommer coronainty­gen att fungera som ett verktyg för att slippa begränsnin­gsåtgärder.
STATSRÅDET­S KANSLI INTE BEGRÄNSNIN­G. Enligt familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru kommer coronainty­gen att fungera som ett verktyg för att slippa begränsnin­gsåtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland