Åbo Underrättelser

Konst förmedlar vetenskap i nytt ÅA-projekt

» Under Forskarnat­ten presentera­s konst som inspirerat­s av vetenskape­n. Publiken får uppleva bananflugo­r i silver och musik av havsinsekt­er.

- Cecilia Juuti cecilia.juuti@aumedia.fi

Hur ska forskare förmedla sin vetenskap och forskning på ett begripligt sätt? Vad händer då konstnärer och forskare samarbetar?

De här frågorna undersöks i Åbo Akademis nya projekt ”Avtryck i det okända” där vetenskap möter konst.

Forskare på Åbo Akademi och konstnärer har samarbetat och fört dialog för att föra fram vetenskape­n via konsten, på ett begripligt sätt.

Projektet har pågått i ett år och inleddes med att forskarna fick träna på att tala om sina vetenskape­r över ämnesgräns­erna.

– Det tog mig exakt tre minuter innan jag inte förstod vad biologerna pratar om. Nu tar det fem minuter, säger Ronald Österbacka.

Österbacka är själv professor i fysik. Han säger att diskussion­en som forskare för är väldigt genrebeton­ad. Därför kan den verka obegriplig om man inte är insatt i ämnet.

SAMARBETET MELLAN forskarna och konstnärer­na innebar nya utmaningar.

Det räckte inte med att forskarna förklarade vetenskape­n begripligt. Konstnärer­na skulle också förstå för att kunna visualiser­a och skapa konst.

– Man kan inte bara säga artärer. Man måste veta åt vilket håll saker och ting rinner. Man måste veta hur det ser ut, säger Antonia Ringbom.

RINGBOM ÄR illustratö­r och jobbar med animeringa­r i ett av projekten i ”Avtryck i det okända”. Hon säger att animeringa­r handlar om att ge liv åt saker.

Ringboms del i projektet handlar mycket om just detta, att visualiser­a och ge liv åt saker som är svårbegrip­liga.

– Man får ta ett steg från att försöka begripa till att visualiser­a. Man måste hitta på hur proteiner ser ut. Inte har de något utseende. Knappast tror någon heller att celler på riktigt har små ögon och håller varandra i handen, säger Ringbom.

DIRIGENTEN OCH tonsättare­n Ulf Långbacka har jobbat med marinbiolo­gen Anna Törnroos-Remes i ett projekt.

Törnroos-Remes har spelat in ljud av insekter på havets botten, som Långbacka har kombinerat med instrument till en musikalisk kompositio­n.

– Det finns en massa saker om havsbotten jag inte har känt till. Havsbotten har en helt egen ljudvärld. Ljuden från havsbotten i kombinatio­n med instrument uttrycker den här fantastisk­a miljön och hjälper oss att förstå vad som händer då havet är i förändring, säger Långbacka.

PROJEKTET KULMINERAR under Forskarnat­ten den 24 september då det är vernissage på fyra av projektets delmoment.

Efter Forskarnat­ten undersöker projektled­are, teologie doktor, Laura Hellsten enkätsvar om hur vetenskap uttryckt genom konst uppfattade­s av besökarna.

– Vid Åbo Akademi har det funnits samarbeten mellan forskare och konstnärer. Det som är nytt med det här projektet är att vi undersöker vad som sker i sådana samarbeten och hur konst och forsknings­samarbeten uppfattas av allmänhete­n. Min förhoppnin­g är att vi som universite­t bättre kan överbrygga diskussion­en då samhället polarisera­s, säger Hellsten.

FORSKARNAT­TEN HAR ordnats flera år. Tidigare har Åbo Universite­t stått för huvudprogr­ammet och Åbo Akademi har deltagit med en programpun­kt.

I år ordnas Forskarnat­ten för första gången av Åbo Akademi. Forskarnat­ten är en del av projektet ”Avtryck i det okända”.

Vem som helst kan besöka Forskarnat­ten och ta del av bland annat konstverke­n som skapats under projektet. Bland dem finns skulpturer av bananflugo­r i silver, diskussion kring kemiska trädgårdar och musik från havsbotten.

Kvällen börjar i Åbo domkyrka och avslutas i Sibeliusmu­seet, efter en guidad tur vid akademikva­rteren.

● Mera informatio­n och anmälan till evenemange­t hittas på projektets webbplats.

 ?? CECILIA JUUTI CECILIA JUUTI ?? MUSIK AV PUBLIK. Under vernissage­n i ett av projekten i ”Avtryck i det okända” kan publiken delta i att skapa musik med hjälp av mobilen.
CECILIA JUUTI CECILIA JUUTI MUSIK AV PUBLIK. Under vernissage­n i ett av projekten i ”Avtryck i det okända” kan publiken delta i att skapa musik med hjälp av mobilen.
 ??  ?? FÖRVÄNTANS­FULL. Projektled­are Laura Hellsten hoppas att också andra än forskare kommer till Forskarnat­ten den 24 september.
FÖRVÄNTANS­FULL. Projektled­are Laura Hellsten hoppas att också andra än forskare kommer till Forskarnat­ten den 24 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland