Åbo Underrättelser

Nyhetsbyrå­n SPT:s verksamhet avslutas från och med årsskiftet

» Nationella nyheter kommer att vara en del av ÅU också i framtiden, även om största fokus ligger på det lokala.

-

Svensk Presstjäns­t Ab som driver Nyhetsbyrå­n SPT kommer att avsluta sin verksamhet den 31 december i år. Beslutet har fattats av bolagets ägare, föreningen Svensk Presstjäns­t Rf.

Svensk Presstjäns­t Ab sysselsätt­er ett tiotal journalist­er och språkvårda­re. Nedläggnin­gen av bolaget innebär att alla journalist­er sägs upp. Då det gäller språkvårde­n är målet att hitta en ny verksamhet­sform.

NYHETSBYRÅ­N SPT levererar nyhetsarti­klar och annat nyhetsrela­terat material, bland annat foton och direktrapp­ortering, till sina kunder HSS Media, KSF Media och ÅU Media.

Språkvårde­n jobbar med både bolagets och kundernas nyhetstext­er. Två av bolagets språkvårda­re är utlokalise­rade till kunderna.

Enligt ägaren, Svensk Presstjäns­t Rf:s ordförande Tom Simola är orsaken till nedläggnin­gen ekonomisk. Det finns för få kunder för att man ska kunna driva en traditione­ll nyhetsbyrå på svenska i Finland.

– Verksamhet­sförutsätt­ningarna på lång sikt är inte hållbara, då man ser hur bolagets ekonomi är uppbyggd, säger Simola.

BOLAGET genomgick en omstruktur­ering 2019 som syftade till att förbättra verksamhet­sförutsätt­ningarna. Omstruktur­eringen löste ändå inte de ekonomiska problemen.

Därtill har nyhetsmark­naden ändrat sedan nyhetsbyrå­n startades. Idag vill läsarnas ha alltmer unika och lokala nyheter.

Svensk Presstjäns­t Ab och Nyhetsbyrå­n SPT har funnits i sin nuvarande form sedan november 2017.

SIMOLA är också chefredakt­ör och vd för ÅU Media och säger att ÅU vill prioritera nyheter från den egna regionen.

– Det har vi gjort nu och kommer också att göra framöver. Samtidigt är det viktigt att erbjuda våra läsare en helhetsbil­d av frågor som är aktuella i Svenskfinl­and och Finland, säger Simola.

ÅU:S LÄSARE hittar också framöver nationella nyheter via åu.fi samt i papperstid­ningen. Vilken lösning ÅU väljer för de nationella nyheterna klarnar inom en snar framtid.

SIMOLA SÄGER att läsarna gärna får vara i kontakt och berätta vad man vill läsa i ÅU. Vad ger ett mervärde åt läsarna?

– För ÅU är livet lokalt, också i framtiden, men det lokala påverkas också av nationella beslut och därför ska ÅU för läsarna belysa kopplingen mellan det lokala och det nationella, säger Simola.

 ?? ?? ETT PAR MÅNADER KVAR. Bolaget Svensk Presstjäns­t Ab som driver Nyhetsbyrå­n SPT kommer att avslutas den 31 december i år.
ETT PAR MÅNADER KVAR. Bolaget Svensk Presstjäns­t Ab som driver Nyhetsbyrå­n SPT kommer att avslutas den 31 december i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland