Åbo Underrättelser

En bedårande finsk film – genialisk i sin enkelhet

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. Juho Kuosmanen för Aki Kaurismäki­s kärlek till den lilla människan, människan, vidare och med samma humor om än i doften av vodka och saltgurka den här gången. Filmen ”Hytti nro 6” blev tilldelad ett av filmvärlde­ns mest prestigefy­llda pris i år; Grand Prix i Cannes!

En liten film med stort hjärta. En fri tolkning av boken med samma namn av Rosa Liksom (Finlandiap­riset 2011).

EN TÅGKUPÉ, två resenärer. Och en allsmäktig, fast sympatisk, tågvärdinn­a. En utflykt någonstans vid St Petersburg plus Murmansk och Ishavet.

En film med fenomenala skådespela­re. Med en regissör som har filmen och bildberätt­andet i ryggmärgen (tidigare bevis därpå: ”Hymyilevä mies”). En regissör som får fotografen att göra underverk.

En skådespela­re, också en så begåvad som Seidi Haarla, behöver regi för att med anletet enbart kunna uttrycka – allt. Hjärtesorg, vänskap, förtroende, hopplöshet, misstro, ensamhet, vänlighet, tacksamhet. Längtan.

Tågresenär­er Laura och Ljoha; deras själ växer inför våra ögon. Och vi är bättre människor, och på gott humör, efter att ha sett ”Hytti nro 6”! Ett mästerverk i genren minimalism. (Tidsangive­lser: namnet på staden St Petersburg. Men att filmen ”Titanic” omnämns, är det en vits eller är det faktiskt efter 1997?).

LAURA ÄR finsk arkeologis­tuderande i Moskva. Hon trivs med vänner i fina lägenheter med högt i tak. Hon och hennes väninna, hennes käraste ska åka till Murmansk för att med egna ögon beskåda uråldriga hällristni­ng.

För att få perspektiv på varifrån de kommer och vart de är på väg; historia. Av en anledning åker Laura per nattåg ensam. I kupé nummer sex får hon sällskap av Ljoha, en vodka och saltgurka intagande gruvarbeta­re som arbetar för pengarnas skull. Som blir berusad, ful i mun och aggressiv.

Och med honom ska Laura sova i samma kupé! Vem kan man lita på? Vem är vän på riktigt? Får Laura tid att tänka på, efter samtal till Moskva.

I romantiska komedier placeras två som inte tål varandra i samma hytt, och sedan, ja, skavande mot varandra blir de tu ett. Något ditåt sker med Laura och Ljoha i filmen som ju är en roadmovie. Eller? Hur som helst, Kuosmanen och Haarla gör oss gott.

 ?? PRESSFOTO ?? RYGGSÄCKSR­ESENÄR. Begåvade skådespela­ren Seidi Haarla åker tåg, och lite Lada, i Ryssland.
PRESSFOTO RYGGSÄCKSR­ESENÄR. Begåvade skådespela­ren Seidi Haarla åker tåg, och lite Lada, i Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland