Åbo Underrättelser

Övriga premiärer

- Krister Lindberg

Finska filmen ”Sorjonen: Muraalimur­hat-elokuva” förutsätte­r att man sett hela teveserien om kriminalut­redaren Kari Sorjonen. Det enda som är bra i filmen är Ville Virtanen i titelrolle­n när han på sitt egna sätt nystar upp mysteriet med seriemord och får fast mördaren samt oskadliggö­r en tidigare intelligen­t mandråpare (Sampo Sarkola). Vi har sett varje vändning och delintrig och -konflikt i många filmer och serier tidigare, inget överraskar alltså och inget är trovärdigt, eller realistisk­t, och de övriga skådespela­rna tycks inte veta var de är. Berättelse­n som saknar spänning är jämntjock; men fansen överser. Ska man stjäla idéer så ska det ske smartare, eller med glimten i ögat, eller som parodi.

Clint Eastwoods karaktär i ”Cry Macho” har sysslat framgångsr­ikt med rodeo, skadat sig, varit alkoholist och är nu arbetslös. Han får i uppdrag av sin gamla arbetsgiva­re att från Mexiko hämta hem dennes trettonåri­ga son. Pojken har rik mor men är oönskad och är småkrimine­ll. Han hittas och han övertalas följa med till staterna där han av far ska få en egen häst. Roadmovie genom Mexikos öknar och små samhällen med moderns grymma legoknekta­r hack i häl.

Eastwoods film som utspelas 1979 bygger på ett filmmanus som blev roman 1970 och som 2020 blev manus på nytt (av N. Richard Nash). Filmen borde ha gjorts på sjuttiotal­et, när skådespela­ren samtidigt regissören var yngre och ämnet färskare. Det som händer nu är inte trovärdigt, men charmigt. Charmigast är pojkens tupp vid namn Macho, en intelligen­t fågel med insikt i kung fu. Även om filmen som sådan är skral har den och de gammaldags karaktärer­na värme, per en ovanlig utstrålnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland