Åbo Underrättelser

Spökfester skapar rusning i maskeradaf­färer

» Kö ända till dörren i Punanaamio då folk ska köpa halloweenk­läder.

- Cecilia Juuti cecilia.juuti@aumedia.fi

Fem minuter före Punanaamio öppnar klockan tio på torsdag står de första kunderna utanför och väntar.

Under helgen firas halloween runt om i Åbo. Nu inhandlas kåpor, häxhattar och skrämmande masker, för Halloweenf­est innebär att klä ut sig, och klä ut sig skrämmande.

– Halloween passar in i finländarn­as mentalitet. Man behöver inte flänga omkring i bikini i karnevalan­da, utan man får stå i ett hörn gömd under en kåpa, säger Kreetta Linnanmäki, verkställa­nde direktör på maskeradbu­tiken Punanaamio.

ENLIGT LINNANMÄKI jobbar personalen med fulla muggar från klockan tio till åtta på kvällen under halloweent­ider. I Helsingfor­s, där Linnanamäk­i befinner sig, ringlar sig köerna utanför dörren.

Också i Åboaffären på Eriksgatan är det rusning efter maskeraddr­äkter.

I fjol var halloweenr­usningen överraskan­de på grund av coronapand­emin, men i år har Punanaamio rustat upp och är förberedda på stora mängder kunder.

– År efter år blir det allt populärare att fira halloween i Finland. I år tror jag att det dels beror på att folk inte gått på fest på länge.

BLAND HYLLORNA I Punanaamio finns allt från dekoration­er, till masker och accessoare­r. I mappar finns ett stort utbud på maskeraddr­äkter från a till ö.

– Filmer och serier påverkar vilka dräkter som är trendiga. I år intressera­r Cruella Deville, på grund av den nya filmen, och masker och overaller från serien ”Money Heist”, som nyligen lanserat en ny säsong.

För några år sedan var klassiska karaktärer som Harley Quinn och Pennywise från Stephen Kings ”Det.” populära.

En nykomling i utbudet är masker från den populära serien ”Squid Games” på Netflix. Linnanmäki säger att flera kunder frågat efter maskerna och de beställde in produkten, lagom för helgens festlighet­er.

SANNI MATTILA I Åboaffären håller på att fylla hyllorna före dagens rusning börjar. Hon presentera­r Squid Games-maskerna som precis kommit till affären.

– Det finns fyra olika masker, en som är ledare och tre andra. Figuren på masken symboliser­ar hierarkin som figurerna i serien har, säger Sanni Mattila.

GYMNASIEST­UDERANDENA Wilma Saarenpää och Sara Seger är i Punanaamio på en håltimme för att hitta inspiratio­n till dräkter som de ska ha på en halloweenf­est i helgen.

– Tidigare har vi firat halloween i familjen, men i år gör vi det med kompisarna, säger Wilma Saarenpää.

EFTER ATT halloweens­tressen är över rustar Punanaamio upp för julsäsonge­n.

Dräkter till temabetona­de julfester går åt bra, men halloween är ändå överlägset den brådaste tiden på året, säger Kreetta Linnanmäki.

– Vappen känns som semester jämfört med halloween. Förr var det bara halloweene­ntusiaster som engagerade sig, men nu klär också de som inte är så intressera­de ut sig, säger Linnanmäki.

TROTS ATT halloweenf­estlighete­r blir allt populärare i Finland har traditione­n med ”bus eller godis” ännu inte slagit igenom här.

Enligt Linnanmäki frågar kunder i affären om det är vanligt att gå att tigga godis på halloween, som man gör till exempel i USA.

– Än så länge är traditione­n inte bekant för många, så tanter kan nog bli förbryllad­e om det kommer ett benrangel och knackar på och vill ha godis. Jag skulle kanske inte gå runt i grannskape­t med den blodigaste masken i alla fall.

 ?? CECILIA JUUTI ?? ÄNGLAR OCH COWBOYAR. Till vänster Sara Seger som kanske ska klä ut sig till cowboy under halloween. Kompisen Wilma Saarenpää till höger kommer troligen klä ut sig till ängel.
CECILIA JUUTI ÄNGLAR OCH COWBOYAR. Till vänster Sara Seger som kanske ska klä ut sig till cowboy under halloween. Kompisen Wilma Saarenpää till höger kommer troligen klä ut sig till ängel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland