Åbo Underrättelser

Försämrad avkastning för Veritas under tredje kvartalet

» Osäkerhete­n på placerings­marknaden skapar oro.

- Mikael Sjövall SPT

Arbetspens­ionsbolage­t Veritas placeringa­r avkastade 8,3 procent under årets första nio månader. Avkastning­en sjönk under tredje kvartalet till 0,9 procent. Det visar bolagets delårsresu­ltat som publicerad­es på torsdagen.

– Det försämrade resultatet under tredje kvartalet beror framför allt på att våra kapitalpla­ceringar gav en mindre avkastning än under början av året. Återhämtni­ngen på marknaden övergick i slutet av sommaren till inflations­oro, säger placerings­direktören Kari Vatanen på Veritas.

TROTS DEN dämpade avkastning­en under årets första nio månader har Veritas betalnings­förmåga förbättrat­s och solvenskap­italet uppgår nu till drygt en miljard euro.

– Vi har bland annat lyckats öka vår marknadsan­del av företagarn­as pensionsfö­rsäkringar och fått över 800 nya kunder i år, säger Veritas tf verkställa­nde direktör Tommy Sandås.

Veritas ansvarar för närvarande för cirka 110 000 finländare­s pensionsfö­rsäkringar. 38 000 av dem är pensionäre­r.

VERITAS INKOMSTER från försäkring­spremier uppgick till 605,1 miljoner euro under årets första nio månader jämfört med 551,6 miljoner euro under samma tidsperiod året innan.

Det är framför allt aktieplace­ringarna som har gett en robust avkastning. Veritas aktieportf­ölj gav en avkastning på 17,2 procent under årets första nio månader medan fastighets­placeringa­rna genererade 4,1 procent och ränteplace­ringarna 1,3 procent.

Enligt Veritas är stämningen på placerings­marknaden osäker på grund av bostadsbub­blan i Kina och den globala krisen inom frakt- och speditions­branschen.

– Vi har sett en snabb återhämtni­ng i USA och Europa tack vare finanspoli­tiska stimulansp­aket, men tillväxten mattas nu av, säger Vatanen.

DEN TILLTAGAND­E inflatione­n och problemen med de globala produktion­skedjorna kan också sätta börskurser­na i gungning.

– Fraktprise­rna skjuter i höjden och flaskhalsa­rna i leveranser­na av varor kan leda till en akut brist på vissa produktseg­ment under julhandeln, säger Vatanen.

Trots att coronapand­emins negativa effekter nu har lättat råder fortfarand­e en global kris på arbetsmark­naden, varnar Veritas.

– Allt fler länder tampas med en situation där det råder en brist på arbetskraf­t samtidigt som det finns en stor mängd arbetslösa. Det är ett globalt problem att utbud och efterfråga­n inte möts på arbetsmark­naden, säger Vatanen.

 ?? VERITAS/SPT ?? VERITAS. Arbetspens­ionsbolage­t avkastning sjönk under tredje kvartalet till endast 0,9 procent.
VERITAS/SPT VERITAS. Arbetspens­ionsbolage­t avkastning sjönk under tredje kvartalet till endast 0,9 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland