Åbo Underrättelser

I år kommer Pargasluci­an med båt

» Kortegen efter kröningen i kyrkan går genom Sundet. ”Årets luciakorte­ge blir världsunik.”

- Carina Holm 045-131 9620 carina.holm@aumedia.fi

I fjol ordnade en grupp kajakpaddl­are i Pargas ett stämningsf­ullt evenemang i samband med luciakröni­ngen i Pargas kyrka, då de i festligt upplysta kajaker kom med sin egen luciahälsn­ing genom Sundet. Vid Kyrkobron spelade Anna-Maria Buehler Luciasånge­n på flöjt.

I år kommer hela luciakorte­gen åkande genom Sundet, säger Ralf Juslin, sekreterar­e och grundande medlem i föreningen Pro Kyrksundet.

– Kajakkaval­kaden var otroligt stämningsf­ull. I år ordnas hela luciakorte­gen med hjälp av öppna båtar som åker genom Sundet. Kajakpaddl­arna var genast med på noterna också i år, säger han.

KRÖNINGEN I kyrkan börjar klockan 18 på måndag den 13 december och räcker ungefär en halv timme.

Efter det transporte­ras luciafölje­t till Reimaris brygga, därifrån de upplysta båtarna startar ungefär klockan 18.45–19 för att åka genom Sundet.

Luciafölje­t samt julgubben och hans tomtar stiger i land vid taxistatio­nens torg i Pargas. Därifrån går luciatrupp­en till Ahonenska hörnet, där det blir luciaprogr­am och försäljnin­g av glögg och gröt, som Folkhälsan ordnar.

Ska lucia och hennes tärnor då ha orange flytvästar på sina vita luciakappo­r?

– Nej, inte ovanpå, men under. Kapporna är så vida att de rymmer flytvästar med automatisk uppblåsnin­g under, säger Juslin.

Åtminstone Räddningsv­erket, FBK och Gulkrona kryssarklu­bb bidrar med stadiga öppna båtar och ett tiotal kajaker medverkar också.

MUSIK SKA DET bli, men det är ännu oklart om det blir levande musik eller ”på burk”, som Ralf Juslin säger.

– Det blir en annorlunda luciakorte­ge. Den blir världsunik, säger han och hoppas att evenemange­t ska få mycket publicitet också långt utanför Pargas.

ÅRETS luciakandi­dater i Pargas är Bea Gerkman, Emma Eklund, Freja Karlsson, Lina Hermansson och Marielle Lindholm.

De är alla sjutton år. Lindholm studerar till närvårdare vid Åbo yrkesinsti­tut/Axxell i Åbo, de andra går i åk 2 i Pargas svenska gymnasium. De pratar mycket om glädjen som blir så påtaglig och som man kan se i människors ansikten, då lucia kommer.

– Det är så vackert och så uppskattat, säger de.

De lyfter upp känslan av fin gemenskap som finns i kyrkan då lucia kröns. Lucia når och berör alla.

– Lucia är en väldigt viktigt tradition i Pargas, säger årets kandidater.

LUCIARÖSTN­INGEN och -insamlinge­n pågår till och med den 15 november klockan 16.

En röstningsa­vgift på två euro uppbärs. Den kan betalas kontant i samband med röstningsl­ådorna som finns på olika håll i Pargas eller betalas med Mobilepay.

Pengarna används för barnfamilj­er i Pargas som behöver lite extra hjälp inför jul.

 ?? CARINA HOLM ?? PARGAS LUCIAKANDI­DATER. Freja Karlsson, Marielle Lindholm, Emma Eklund, Lina Hermansson och Bea Gerkman.
CARINA HOLM PARGAS LUCIAKANDI­DATER. Freja Karlsson, Marielle Lindholm, Emma Eklund, Lina Hermansson och Bea Gerkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland