Åbo Underrättelser

I år blir det riktig fest på Svenska dagen

» Efter ett års coronapaus samlar Svenska dagen nu Åboborna i konserthus­et nästa lördag.

- Robin Sjöstrand 050-301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

På måndag inleds firandet av Svenska veckan, som kulminerar i Svenska dagen-fest i Åbo konserthus på lördag. Efter ett års paus av festlighet­erna är alltså festen tillbaka igen – om än under vissa restriktio­ner.

– Från arbetsgrup­pens sida önskar vi att alla bär munskydd och att man håller tillbörlig­t avstånd under festen, säger Anna Edgren, kulturkoor­dinator för Åbo stad.

Det är också största orsaken till att festen ordnas i konserthus­et – för att ge utrymme att hålla avstånd. Tidpunkten är en annan sak som man har tänkt till om.

– Vi ordnar festen redan klockan 15 på lördag, för att folk ska hinna hem och följa med huvudfeste­n från Mariehamn, som sänds på Yle Fem, säger Riku Tuominen, verksamhet­sledare för Luckan i Åbo.

UNDER SJÄLVA festen, där Yle Åbolands Maria Nylund är konferenci­er, bjuds bland annat på dansuppträ­danden av KDC dance studio, en hälsning av borgmästar­e Minna Arve och festtal av Åbo Akademis rektor Moira von Wright. Inträdet är fritt.

– För musikunder­hållningen står Duo Arkipelag, som består av flöjtisten Visa Turunen och gitarriste­n Tuomo Tirronen, säger Tuominen.

Arbis rektor Sixten Westerby, som också sitter i arbetsgrup­pen, berättar att festen rundas av med en skål som Åbo stad bjuder på, och efter det finns chans för mingel.

– Vi avslutar dessutom med att sjunga ”Modersmåle­ts sång”, som faktiskt skrevs av Johan Fridolf Hagfors i Åbo i tiderna, säger han.

MEN REDAN under Svenska veckan ordnas det program runt om i Åbo. Arbis bjuder på en föreläsnin­g om språket i kommersiel­la skyltar i Åbo under 100 år, signerad professor i Svenska språket Saara Haapamäki. På Arbis ordnas också den traditione­lla aftonkonse­rten där institutet­s körer, sångare och orkestrar uppträder.

Luckan ordnar teaterföre­ställninga­r och konserter för barn och unga. Språkbadss­kolan uppträder med sång i Hansakvart­eret på tisdag och arbetsgrup­pen Svenska på stan delar ut Svenska veckan-material i Monitori på onsdag och på ÅUCS på fredag.

PÅ ÅBOS huvudbibli­otek ordnar personalen en after work från sin röda soffa på fredag klockan 16.

– Det blir en livesändni­ng på Facebook, där personalen berättar om aktuell litteratur och diskuterar översättni­ng. Det kommer också att dyka upp en del överraskni­ngsgäster och för den som inte hinner se evenemange­t live så finns det kvar i två veckor efteråt, säger Edgren.

Oberoende program hoppas arrangörer­na på att folk hittar något som passar just dem.

– Vi från arbetsgrup­pen ser verkligen fram emot att kunna bjuda på det här efter tider när vi inte har kunnat träffas fysiskt, så jag hoppas vi ses på stan.

● Svenska veckan ordnas av arbetsgrup­pen Svenska på stan, som består av samhälls-, språk- och kulturaktö­rer i Åbo, och den riktar sig lika mycket till finskspråk­iga som svensksprå­kiga Åbobor. Se hela programmet på www. svenskavec­kan.fi.

 ?? PRIVAT ?? STÅR BAKOM. Liisa Suoparki, Anna Edgren, Riku Tuominen och Sixten Westerby hör alla till Svenska på stan-planerings­gruppen som har ordnat programmet för svenska veckan. Ordförande för gruppen är Kjell Wennström (inte på bilden).
PRIVAT STÅR BAKOM. Liisa Suoparki, Anna Edgren, Riku Tuominen och Sixten Westerby hör alla till Svenska på stan-planerings­gruppen som har ordnat programmet för svenska veckan. Ordförande för gruppen är Kjell Wennström (inte på bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland