Åbo Underrättelser

Nu är boken om åboländska bomärken här

» Boken av Västanfjär­dbon Helga Rajala och ålänningen Göran Dahl innehåller 2 400 bomärken.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Då Västanfjär­dbon Helga Rajala fick en handskrive­n förtecknin­g över bomärken i Åboland, inklusive namn på byar och gårdar samt släktnamn, i sin hand stod klart för henne: det här måste bli en bok.

Materialet var insamlat av åländska Göran Dahl, som skrivit boken ”Bomärken på Åland” (1994).

År 2019 startade arbetet för Rajalas del, och nu kan hon stolt visa upp den färdiga produkten. Boken heter kort och gott ”Bomärken i Åboland” och kan användas som ett slags register eller uppslagsve­rk över bomärken, men även faktatexte­r ingår.

Boken omspänner närmare 400 sidor.

DAHL, SOM ANGES som medförfatt­are, samlade redan åren 1995–2005 in bomärken från alla socknar i Åboland och tecknade ner dem, men han hade en hel del luckor och frågetecke­n i sitt material.

Dahl saknade tid och lokalkänne­dom för att få till ett verk om de åboländska bokmärkena.

– 2 400 bomärken innehåller boken, men många av dem är samma, säger Rajala.

De äldsta bomärkena är från 1506 (Hangslax i Nagu) och det nyaste från 1930 (Kimitotrak­ten).

DET HAR VISAT SIG att bokstaven

A i olika varianter är det vanligaste bomärket i Åboland. Till exempel bara i Västanfjär­d finns det fem gårdar som har bomärket A.

Rajala kan berätta att just på den orten finns det gott om bomärken i den gamla träkyrkan. Märkena finns inristade på golvet under bänkarna och talar om vem som är begravd under golvet just där.

– Då jag först såg de bomärkena trodde jag de angav vem som donerat materialet och jag började söka mera informatio­n om det här. Det var då jag kom i kontakt med bomärkesen­tusiasten Göran Dahl, berättar Rajala om hur bokprojekt­et fick sin start.

DET HAR VARIT ETT lärorikt bokprojekt.

Nytt för Rajala var bland annat att det förr fanns så kallade vargskalls­kavlar, som också de var märkta med bomärke.

Dessa fanns till exempel i Pargas och är en sorts käppar som man bar vargnäten på. Jägarna hade sedan gott om tid att rista in märken i kavlarna medan de satt och väntade på vargen.

FLEST BOMÄRKEN finns det i Houtskär och Iniö. Bomärkena kommer västerifrå­n, från Åland, där de är mer detaljerad­e än på fastlandet. Vanligt är att man märker sina fiskeredsk­ap med bomärket.

Men till exempel i Kimitos ”träskobyar” (där kan man komma fram i träskor utan att bli våt) finns det följaktlig­en få bomärken.

Inte heller på fabriksort­erna Dalsbruk eller Björkboda finns bomärken, eftersom det handlar om uppköpta marker.

Vad var det jobbigaste och vad var det mest givande med projektet?

– Bäst var resorna! Dokumentat­ionsresor har jag gjort runt om i Åboland för att bekräfta att bomärkena finns. Folk har varit väldigt hjälpsamma, mitt arbete har väckt både intresse och känslor. Tjugo till trettio personer har själva tagit kontakt med mig.

Dock begränsade pandemin Rajalas resor.

– Jobbigast har kravet på exakthet varit. Det handlar om informatio­n som i framtiden kan ligga som grund för fortsatt forskning.

DET INSAMLADE materialet kommer att vara tillgängli­gt vid kulturvete­nskapliga arkivet vid Åbo Akademi, dit man framöver kan höra av sig i ärenden om bomärken. En bokutgivni­ngsfest ordnas i Vårdkasen i Västanfjär­d på lördag.

Rajala har fått mersmak för forskandet och är lockad av att ta sig an nästa projekt, som kunde handla om trodmärken.

Trodor är en gärdesgård byggd av och på dem kan finnas enkla yxmärken för att markera vem det är som ska rycka ut för eventuella reparation­er.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? NÖJD MED RESULTATET. Helga Rajala har i samarbete med ålänningen Göran Dahl sammanstäl­lt boken Bomärken i Åboland.
EMILIA ÖRNMARK NÖJD MED RESULTATET. Helga Rajala har i samarbete med ålänningen Göran Dahl sammanstäl­lt boken Bomärken i Åboland.
 ?? ?? UR BOMÄRKEN I ÅBOLAND. Så här är boken upplagd.
UR BOMÄRKEN I ÅBOLAND. Så här är boken upplagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland