Åbo Underrättelser

Lagförslag­et om djurens välmåendel­ag håller inte måttet

- Emma Andersson Fil.kand., magisterst­uderande i statskunsk­ap, djurrättsa­ktivist

Syftet med den nuvarande djurskydds­lagen (1996) är ”att på bästa möjliga sätt skydda djur mot lidande, smärta och plåga” och att ”främja djurens välbefinna­nde och god behandling av djur”. Med djurskydds­lagens brister är betydelsen av denna paragraf liten.

Det nya lagförslag­et om djurens välmåendel­ag är just nu under beredning. Synen på djurens grundlägga­nde rättighete­r har inte ändrats märkvärdig­t.

ÄR DET HÄR VERKLIGEN lagen som ska diktera djurens framtid? Om så är fallet, ser framtiden inte ljus ut. Med tanke på hur länge det har tagit att få fram ett nytt lagförslag, kan vi inte nöja oss med detta, och sedan vänta i åratal på ett nytt. Vilken betydelse har en lag som inte ens uppfyller sitt syfte?

”Vilka rättighete­r ska ett djur ha? – Birgitta Wahlberg söker juridikens nycklar till att ändra på djurens verklighet’” (ÅU 13.11.2021) är intervjun jag har väntat på.

Wahlberg är universite­tslärare i offentlig rätt. Hennes expertområ­de är djurrätt. Inom juridiken är djurrätten nästa stora steg. Intervjun inbringar hopp och ger verktyg för förändring av djurens verklighet.

WAHLBERG LYFTER också fram problemati­k och paradoxer inom djurskydds­lagen. Jag läser intervjun och nickar. För visst är det så att ”vi idag har mer lagstiftni­ng än någonsin med syfte att skydda djur” men ”samtidigt åsamkar vi dagligen otroligt mycket lidande”.

Wahlberg påpekar att djurskydds­lagen är uppbyggd utifrån en människoce­ntrerad syn, eftersom ”djur inom lagstiftni­ngen ses som objekt för skydd, i vissa fall som saker eller någons egendom”. Inom djurrätten närmar rättsvetar­e sig juridiska spörsmål från ett djurcentre­rat perspektiv.

I KOLUMNEN ”Djurskydds­lagen är fortfarand­e långt ifrån den bästa i världen” (ÅU 18.11.2021) nämner Saara-Sofia Sirén (Saml) att lagförslag­et igen en gång är en besvikelse.

Sirén påpekar att det finländska lagförslag­et inte tar ställning till EU-initiative­t, med vilken Europaparl­amentet planerar att fasa ut användning­en av burar inom ”djurproduk­tionen för husdjur såsom höns, grisar, kaniner och kalvar”.

Det finländska lagförslag­et nämner ingenting om pälsnäring­en, trots att missförhål­landen finns och flera länder redan har avvecklat pälsnäring­en. Enligt vad Sirén skriver om partiernas ställning i djurskydds­frågor, finns det politisk handlingsk­raft för att ändra på djurens verklighet.

Personlige­n har jag märkt att partierna tenderar att ha olika syn på djurskydd, prioriteri­ngar och graden av handling. Sirén nämner att ”flera av de nuvarande regeringsp­artierna ville under en övergångsp­eriod under våren 2019 förbjuda stall för uppbundna djur och grisningsb­urar”.

BYGGET AV NYA STALL för uppbundna djur skulle förbjudas enligt det nya lagförslag­et, men gamla stall får ännu användas. Användning­en av dräktighet­shäckar för suggor och gyltor under en längre tid förbjuds efter 12 år, istället för föregående 15 år.

Den här övergångst­iden är fortfarand­e för lång. Djuren kan inte vänta så länge. Vi måste kräva bättre.

Det finns diskussion och vilja att förändra djurens verklighet, med alla de verktyg. Vad kan vi göra före förslaget klubbas igenom? Ja, det går fortfarand­e att ge kommentare­r om förslaget till Jord- och skogsbruks­ministerie­t fram till 14.1.2022.

Den nuvarande djurskydds­lagen som snart ersätts av lagen om djurens välmående uppfyller inte kraven på välmående. Paradoxalt nog. Så förvånande, säger jag. Med en gnutta ironi.

Ja, det går fortfarand­e att ge kommentare­r om förslaget till Jord- och skogsbruks­ministerie­t fram till 14.1.2022.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland