Åbo Underrättelser

SFP och Samlingspa­rtiet på gemensam lista

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

DE politiska partiorgan­isationern­a står inför en ny situation. Hur ska man erövra största möjliga politiska inflytande i det nya välfärdsom­rådet i Egentliga Finland? Vilket parti lyckas välja den vinnande strategin?

SFP och Samlingspa­rtiet har valt att gå till val på en gemensam lista. Det är inte första gången SFP och Samlingspa­rtiet hittar varandra i Egentliga Finland.

VALFÖRBUND motiveras ofta med att det endast handlar om ett tekniskt valsamarbe­te. Motivering­en är i huvudsak rätt, men valförbund görs oftast utgående från taktiska och strategisk­a målsättnin­gar. Partierna vill optimera och säkra en viss representa­tion i de organ valet gäller.

VALSYSTEME­T man använder i Finland uppmuntrar till och med till valförbund, eftersom valförbund­en gynnar stora partier och ofta ger dem fler platser än vad endast partiets egna röster skulle säkerställ­a. Samlingspa­rtiets och SFP:s gemensamma lista ställer upp det maximala antalet kandidater, 98 namn finns på listan. Samlingspa­rtiet har 83 kandidater och SFP har 15.

SAMLINGSPA­RTIET har flera kända namn på sin lista. På listan finns partiordfö­rande Petteri Orpo, riksdagsle­damot Ilkka Kanerva och vice borgmästar­en i Åbo Ville Valkonen. Dessa namn kompletter­as med flera starka lokalpolit­iska profiler från olika kommuner i landskapet. Om Samlingspa­rtiet lyckas locka sina väljare till valurnorna i januari, kommer partiet att ha många representa­nter i det nya välfärdsom­rådesfullm­äktige.

SAMLINGSPA­RTIET var störst i Åbo i kommunalva­let i juni och för tillfället är partiet Finlands största parti enligt opinionsun­dersökning­arna.

SFP:S lista kan anses vara en liten överraskni­ng. Riksdagsle­damoten Sandra Bergqvist, röstmagnet­erna i kommunalva­let i Åbo och den högsta politiska ledningen i Pargas och Kimitoön saknas från SFP:s lista. SFP har fem namn från Åbo, tre från Pargas och de övriga på listan represente­rar ensamma sin kommun.

SFP:S starkaste kort i valet kommer att vara de trogna väljarna, som nu kommer att behövas mera än någonsin, om SFP ska klara av att få en plats i det nya välfärdsom­rådets styrelse. Styrelsepl­atsen kommer att vara viktig, för att påverka de kommande besluten och besluten som berör vård och omsorg på svenska.

SFP fick 4967 röster i kommunalva­let i Åbo. Kommer Niklas Guseff, tidigare aktiv politiker på Kimitoön och nu medlem i sjukvårdsd­istriktets styrelse, att göra ett genombrott i Åbo? Hur lyckas Kjell Wennström samla röster i Åbo? Kommer Kimitoöbor­na att sluta upp bakom Carita Backas? Hur kommer man att rösta i Pargas? Kommer Åsa Gustafsson från S:t Karins att locka Åboröster?

FÖR SFP:s del är frågorna många och denna gång kan valdeltaga­ndet och valkampanj­en ha en stor betydelse för slutresult­atet.

DET kommer att vara intressant att ta del av valresulta­tet och se hur nyckelpigo­rna klarar sig på blåklintsä­ngen.

 ?? ARKIV ??
ARKIV
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland