Åbo Underrättelser

Läkarmotta­gningar med personlig kontakt är också viktiga

- Jaana Shelby, Översättar­e, stadsfullm­äktigeleda­mot i S:t Karins (KD) Jukka-Pekka Kuokkanen

DISTANSVÅR­D. Viivi Laitinen skriver (ÅU 18.11.2021), att läkarmotta­gningar på distans har utvecklats mycket under covid-19-pandemin.

Det stämmer, men när hon beskriver de patienter som skulle mest dra nytta av distansmot­tagningar, gäller det mest äldre människor, som bor på landet, i skärgården eller andra områden, där det behövs egen bil för att ha tillgång till hälsoservi­cen.

Ingen nekar att läkarmotta­gning via dator eller också per telefon passar för vissa fall, särskilt de unga eller de som är med i arbetslive­t – med alla sina teams-möten. Detta är dock inte en mirakellös­ning som passar till alla situatione­r eller alla människor.

Vi måste absolut se till att människor också har tillgång till riktiga, närvarande läkare som pratar både finska och svenska och som i bästa fall grundligt känner patienter och deras situatione­r. Det här måste gälla också landsbygde­n och skärgården i hela Egentliga Finland.

Många som har tagit del av distansmöt­en vet, att mycket blir osagt, många saker lämnas bort från diskussion­en bara för att underlätta mötet.

Det händer också när man pratar med en läkare per telefon eller via dator. Speciellt äldre människor, som inte är vana att använda dessa medier eller har hörselprob­lem, kommer att få sämre service än med en närvarande läkare.

Läkare och hälsovårds­personal borde överhuvudt­aget förstå den omgivning där patienter bor. Då kan man förstå att resan till läkare till exempel kan ta ett par timmar, eller att mottagning­stider måste anpassas med färjornas tidtabelle­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland