Åbo Underrättelser

Kolla lokaltrafi­ken i Malmö i stället!

- sparsam pensionär f.d. kommunalva­lskandidat för SFP

LOKALTRAFI­K. Valentin Lindén slår ett slag för spårväg i Åbo (ÅU 2.12) genom att hänvisa till Tammerfors. Men det som passar på ett ställe kanske inte är lika bra på ett annat.

Tammerfors har linjär struktur och många människor kan åka spårvagn dagligen. Åbo är mera cirkulär och spårvagnen kan därför endast betjäna en liten del av Åboborna.

Detta är extra prekärt eftersom förutsättn­ingen för att det ska vara motiverat att investera i spårväg är tillräckli­gt stort antal resenärer, och Åbo har förutom olämplig struktur även förhålland­evis få invånare.

Med dagens låga nativitet och tilltagand­e distansarb­ete är det troligt att arbetsreso­rna snarare minskar än ökar.

Inte ens i Malmö, som är dubbelt större än Åbo, har man byggt spårvägar. De gamla spårvägsli­njerna lades ner 1973 och man övergick till dieselbuss­ar. År 2010 diskuterad­es nybyggande av spårvägar, men efter häftiga politiska strider satsade man på superbussa­r längs de mest trafikerad­e rutterna, och normala bussar i övrigt.

Nu gör man allvarliga undersökni­ngar av passagerar­mängderna längs dessa superbussl­injer för att se om det eventuellt kan löna sig att bygga stålskenor längs dessa och övergå till spårvagnar på vissa av linjerna. Dessutom undersöker man om spårvagnar­na överhuvudt­aget blir snabbare än bussarna. Samtidigt elektrifie­ras alla busslinjer i snabb takt, så miljöargum­entet för spårvagnar är hopplöst föråldrat.

Undersökni­ngar visar att folk nästan alltid föredrar den snabbaste resemöjlig­heten till jobbet oberoende av om det är buss, personbil, cykel, promenad, eller spårtrafik.

Orsaken till att spårvagnar­na i Tammerfors är populära är sannolikt snabbheten. Men det är inte alls säkert att de skulle bli snabba i Åbo, allra minst för den majoritet som aldrig får någon nytta av den dyra investerin­gen med lånade pengar.

Samtidigt elektrifie­ras alla busslinjer i snabb takt, så miljöargum­entet för spårvagnar är hopplöst föråldrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland