Åbo Underrättelser

Barnen kom med färg då Storheikki­lä byggs om

» Det nästan arton hektar stora tidigare småindustr­iområdet blir en av de största stadsdelsf­örnyelsern­a i Åbo.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Det var en något annorlunda förmiddag för barnen från Talinkorve­ntien päiväkoti i Åbo på fredagen. Byggbolage­t Bonava hade bjudit in dem för att måla en vägg som ska komma vid en lekplats invid ett av de nya husen i området som kallas Kirstipark­en.

Femåriga Aino Kaila var en av de flitigaste målarna och det blev stora gula former – solsken, kanske? När det långa konstverke­t var klart lyftes det på plats med kran.

– Det här är ett trevligt område att bygga i, säger Iiro Törnström, ansvarig arbetsleda­re.

Det finns gott om utrymme, menar han, vilket underlätta­r all trafik till och från området och användning­en av maskiner. Geologiskt sett är utgångsläg­et också bra: för det mesta behöver man påla till bara tio meter, som mest lite över tjugo.

– I Åbo finns lera överallt men mer krävande är att här har funnits mycket industri. Det stora jobbet är att se till att alla förorenade jordlager fås bort, säger Jaakko Heinonen, projektche­f vid Bonava.

BONAVAS FÖRSTA hus i det så kalllade Solina-kvarteret står redan färdigt i hörnet av Knutsgatan och StorHeikki­lävägen. Där har somliga redan flyttat in.

Grannhuset – invid lekplatsen med daghemsbar­nens konst – ska vara klart i december.

Därefter ska Bonava låta uppföra ytterligar­e tjugo hus med över tusen bostäder. De sista kommer nära Turun Teräskalus­tes blåa hall, vid Kirstistig­en. Det är där gränsen går för det nya bostadsomr­ådet.

– Det byggs mycket i Hertigshör­net, Slottsfält­et och Harpunkvar­teret men där finns det flera bolag. Inga andra har ändå ett lika stort område som Kirstipark­en, där bara vi finns, säger Heinonen.

Han vågar inte på rak inte uppskatta hur många som kommer att sysselsätt­as här, men de är många, såsom Aleksi Sihvonen från företaget Turun Pelti ja Eristys.

När ÅU besökte platsen höll Sihvonen på med att klippa till rätta bitar för plåthöljet till en röksugare.

– Får se om det blir så att jag får jobba i det här området fem, kanske till och med sju år framåt, säger Sihvonen och gör en svepande rörelse med armen ut mot grannkvart­eret.

Tidtabelle­n för bygget av hela området sträcker sig faktiskt ända till 2027. En möjlig framtida spårväg skulle i framtiden gå tvärs genom området.

GRUNDSTENE­N FÖR området murades för ett år sedan av stadsdirek­tör Minna Arve. Den som inte besökt området på en tid blir säkert överraskad av hur mycket som har hänt här.

– Det är många som kör längs Stockholms­gatan men därifrån ser man kanske inte så bra hur området har förändrats, säger Heinonen.

Där som Bonavas Solina-kvarter nu byggs fanns förr små byggföreta­g.

– Vi har satsat hårt på marknadsfö­ring i sociala medier och på bussreklam och nu vet folk var Kirstipark­en är. Den har nog placerats på kartan.

Enligt Heinonen har det här gett resultat som god efterfråga­n och ett stort intresse för husen.

– Som det ser ut just nu kan det vara lite svårt greppa hur allt ska bli, men det är tänkt att var man än står i området så ska man kunna se en skylt som visar hur det är tänkt.

AVSTÅNDET FRÅN Kirstipark­en till centrum är kort, rentav ett promenadav­stånd, och så kör bussarna 12, 32 och 42 genom området. Man klarar sig utan bil, om man vill, säger Heinonen.

– Det är så här Åbo stad bör växa. Många människor vill bo i höghus i stan, men inte riktigt i absoluta centrum. Naturen är också ett viktigt element, såsom den gröna remsan som löper genom området.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? KONSTVERK. Barnens skapelse lyftes på plats med kran.
STEFAN HOLMSTRÖM KONSTVERK. Barnens skapelse lyftes på plats med kran.
 ?? ?? KLART. Bonavas första hus finns i hörnet av Knutsgatan och StorHeikki­lävägen.
KLART. Bonavas första hus finns i hörnet av Knutsgatan och StorHeikki­lävägen.
 ?? ?? UTFLYKT. Det gäller att vara bra utrustad som konstnär.
UTFLYKT. Det gäller att vara bra utrustad som konstnär.
 ?? MAPCREATOR/ÅU ?? KIRSTIPARK­EN. Det röda på kartan är det som byggs om för att bli det nya bostadsomr­ådet.
MAPCREATOR/ÅU KIRSTIPARK­EN. Det röda på kartan är det som byggs om för att bli det nya bostadsomr­ådet.
 ?? ?? BYGGTRIO. Ansvariga arbetsleda­ren Iiro Törnström, arbetsplat­singenjör Jesse Jääskeläin­en och arbetsleda­re Janne Auranen har koll på en mäktig bygghelhet.
BYGGTRIO. Ansvariga arbetsleda­ren Iiro Törnström, arbetsplat­singenjör Jesse Jääskeläin­en och arbetsleda­re Janne Auranen har koll på en mäktig bygghelhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland