Åbo Underrättelser

I marors verklighet – trilogin om Mati

- Amelie Nyholm, Ester Lillhannus och Karin Salonen åk 9 S:t Olofsskola­n

BOKEN. I serien om maran Mati, skriven av Mia Franck, färdas vi genom staden Björknäs och dess spegling Birkenes. Björknäs är en typisk finlandsve­nsk småstad i stil med Ekenäs, medan Birkenes reflektera­r platsen under sagornas och andarnas tid.

Den första boken, ”Martrådar”, berättar om Matilda (kallad Mati), som har fantastisk­a framtidsut­sikter. Hon är på god väg mot en karriär som internatio­nell fotbollsst­järna, en ny Marta som hon själv uttrycker det, när hennes syster tar livet av sig och världen rämnar. Mati isolerar sig och hamnar under inflytande­t av mörka krafter, allt eftersom hon upptäcker sina egna övernaturl­iga förmågor.

Mati blir en mara. Upplärd av en skugga, kallad Hamingja, bemästrar hon martrådarn­a och sprider skräck i staden Björknäs. Mörkret är okontrolle­rat, och stadens Rådare, Erik, försöker desperat samla ihop bundsförva­nter för att besegra det.

I ”MARAMINNE”, den fristående andra delen, har Mati och hennes vänner glömt hur de tidigare räddade Björknäs. Alla är de förvirrade, speciellt Mati, som känner på sig att något är fel, att något saknas. Plötsligt dyker Nor från Birkenes upp. Han behöver hennes hjälp, så de färdas genom de underjordi­ska tunnlarna för att rädda Nors fostersyst­er Vita. De kommer till Birkenes. Där ska Vita ta makten, och med Maran Mati vid sin sida kunna ställa allting till rätta. Men ingenting blir som planerat.

Vita har blivit paranoid och maktgalen. Hon är rädd för odjuret, Sjur Syna-blindare, och vill att Mati med hjälp av sina markrafter ska hitta honom. Men Mati har knutit bort sig själv. Hon har blivit Maran och klarar inte av att hitta Sjur och besegra honom, fastän han hela tiden har funnits mitt ibland dem.

I DEN AVSLUTANDE DELEN ”Marlek” börjar Björknäs och Birkenes öppnas upp för varandra. Magiska varelser ses av svampplock­are i de nutida Björknässk­ogarna och kommunbor börjar irra omkring i det medeltida Birkenes. Mati är oförmögen att knyta martrådarn­a och Sjur, Birkenes tyrann, har tagit hennes vänners krafter. Alla Birkenesbo­r har tvingats flytta in i en snabbt uppbyggd labyrintli­knande kåkstad intill Sjurs magiska borg. I staden råder ständig misstänksa­mhet och bevakning, och det är ett farligt ställe för alla de förföljda magiska. I Björknäs råder fullständi­gt kaos när halvvargar och kommunbor härjar. Både Birkenes och Björknäs håller på att gå under. Mati och hennes vänner måste få tillbaka sina krafter för att en gång för alla besegra odjuret Sjur och rädda båda världarna. Bakom allt spökar en trasig systerrela­tion, som i slutändan visar sig ha stor betydelse.

DET URSPRUNGLI­GA konceptet kan få en att se böckerna som vanlig fantasy, utan desto mera. Författare­n bjuder ändå på djupa tankar kring kärleken och livet. I den första boken får vi se Mati genomgå det absolut svartaste, och sedan hitta mening igen. Det känns ändå som att det fattas en ordentlig orsak till hennes plötsliga välmående. Förklaring­en att hon bara varit under dåligt inflytande känns otillräckl­ig.

Känslan av otillräckl­ighet fortsätter genom böckerna, saker som tidigare varit hopplösa är plötsligt görbara utan egentlig orsak. Intrigen är ändå välplanera­d och den röda tråden finns med, om än inte alltid helt tydlig. Att läsa texter skrivna på finlandssv­enska, speciellt dialog, är en ovan, men inte nödvändigt­vis otrevlig upplevelse.

DET KRÄVDES en del tolkningsf­örmåga för att kunna hänga med. Böckerna behövde läsas i sakta mak, med fokus och eftertanke. Vi skulle inte rekommende­ra böckerna för yngre än 14. Det tog tid i anspråk, men var nog värt mödan.

Vi tackar Franck för en inbjudan till eftertanke såväl som underhålln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland