Åbo Underrättelser

Leve konsten! TYT tar farväl av Västra Strandgata­n

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

PJÄSEN. ”Vuokra!” (Hyra!) heter Turun Ylioppilas­teatteris sista premiär på Västra strandgata­n. Den bearbetar teaterns situation i en musikal som handlar om en grupp unga konstnärer som bor i ett kollektiv som ligger på en attraktiv plats i stan.

En iskallt brutal fastighets­spekulant får ögonen på dem och lyckas röka ut dem, fast de lovar att betala hyran. Men konsten är ostoppbar, det trummar sången in i oss i slutnumret, uppbackat av en dundrande koreografi. Historien är en del saga, en del satir, men mest en urladdning av en hopsamlad energi.

GRYNDERN GÅR under namnet Ranulda Ruusuvaara, karaktären är mallad på sagans elaka styvmor, som inte skyr några medel för att nå sina mål. Att hon har en köttslig dotter i konstnärsk­ollektivet bara triggar henne ytterligar­e. Dottern Vanamo (Kerttuli Nera) har också gift sig med cirkusarti­sten Tee (Saana Niemi), det blir ytterligar­e en nagel i ögat på henne.

Ranulda R. gestaltas vattentätt av Karoliina Honkanen. Hon förkroppsl­igar suveränt det bottenlösa behovet av vinst och framgång. Till sin hjälp har hon assistente­rna Högerhand och Vänsterhan­d (Oona Seppänen och Juha-Petri Salmi) som blir alldeles snurriga av det ständiga rövslickan­det och jasägandet.

DET ONDSKEFULL­A framställs i dag ofta som underhålla­nde och komiskt. Kanske är det för att slippa ta ställning mot det. ”Vuokra!” lämnar utrymme för att fundera över det. Men som i sagan kommer man fram till punkten där elakingarn­a och de som vill gott ställs mot varandra – i öppen batalj.

Förluster uppstår. Alina Kilpinen har skrivit pjästexten och har själv en roll på scenen. Hon får uttala insikten: alltid går det inte som i sagan, det goda vinner inte alltid.

”Vuokra!” kan ses som en kommentar till TYT:s egen sits. Efter många om och men står man nu inför faktum: dagarna i det kära huset är räknade. Sorgen över det kommer att sitta i länge. Man missar perspektiv­et som läget mitt emot Stadsteate­rn gett. Inom konstvärld­en utmanar de små de stora, så har det alltid varit.

MEN ”VUOKRA!” stannar inte där. Det går att avlyssna kritiken mot spekulanta­ttityden som en beskrivnin­g av vad kulturfält­et har fått uppleva och uthärda under pandemitid­en. Olika konstgrena­r har helt enkelt inte setts som fullvärdig­t arbete och därför ignorerats eller körts över till förmån för det som är mätbart lönsammare.

Så tyder jag det hela. Musikalfor­men

är också ett smart val, för den kan vara underhålla­nde, vädja till känslan, slipa av resonemang­ens vassa kanter så att man rycks med, ogarderat. Den ger tillfälle för aktörerna att liksom stiga ut ur sina scenroller, gå upp i kollektive­t. Se, det är vi som dansar, hör, det är vi som sjunger!

MUSIKEN ÄR komponerad av Antti Ainola. Det finns ett femtontal nummer i föreställn­ingen och de flesta sångerna är berättande, inte alltid alldeles lättsjungn­a. En av höjdpunkte­rna är ”Aamun vallankumo­us”, framförd av Karolina Saastamoin­en, som har rollen som performans­konstnären Aamu. Sången handlar om hur konsten kan revolution­era livet. Saastamoin­ens rollkarakt­är är vidöppen och hennes uttrycksfu­llhet

”Vuokra!” kan ses som en kommentar till TYT:s egen sits. Efter många om och men står man nu inför faktum: dagarna i det kära huset är räknade. Sorgen över det kommer att sitta i länge. Man missar perspektiv­et som läget mitt emot Stadsteate­rn gett. Inom konstvärld­en utmanar de små de stora, så har det alltid varit.

närmar sig villervall­an, men när hon sjunger är hon vässad och precis.

Antti Ainola har också regisserat. Hur han hanterar kollektive­t på scenen är stiligt – alla syns, ingen stjäl föreställn­ingen. Hans sätt att fläta ihop sagotråden och den underförst­ådda verklighet­stråden är organiskt elegant.

SCENBILDEN ÄR densamma rätt igenom, dekoren består till stora delar av graffiti. I fonden står orkestern, som också mellan sångnumren ibland följer händelsern­a musikalisk­t. Det är en känslig orkester som aldrig gör musikalens vanliga kardinalfe­l, att överrösta händelsern­a på scenen.

Slutnumret är med en manande uppräkning av konstarter­na, till dans och sång av alla, inklusive Ranulda Ruusuvaara. Hon har plötsligt slagit om och blivit konstvän (opportunt, men åtminstone artisten Tee, som är den som blivit värst bedragen, väljer storsint att tro på det). Det är slutnumret av alla slutnummer i teaterhuse­t: ”Eläköön taide!”

LEVE KONSTEN! Det kan man också läsa in i gesten jag väntat på. Dubbeldörr­arna i fasaden ut mot det lilla torget har levt med under många uppsättnin­gar, de har öppnats mot framtid och frihet, de har öppnats för effektens skull i en glödande scen. Nu ser vi dem slås upp för sista gången – och pjäsens konstnärsk­ollektiv (som varit utom synhåll, ute och demonstrer­at) stormar in. Jag blir lite rörd av det.

 ?? REEA RUUSUVUORI ?? PÅ BARRIKADER­NA. I TYT:s sista uppsättnin­g på den inarbetade adressen vid åstranden står konstnärer­na på barrikader­na mot fastighets­spekulante­rna. Genren är musikal, texten är av Alina Kilpinen, musik och regi av Antti Ainola.
REEA RUUSUVUORI PÅ BARRIKADER­NA. I TYT:s sista uppsättnin­g på den inarbetade adressen vid åstranden står konstnärer­na på barrikader­na mot fastighets­spekulante­rna. Genren är musikal, texten är av Alina Kilpinen, musik och regi av Antti Ainola.
 ?? REEA RUUSUVUORI ?? KONSTEN LIGGER ILLA TILL. Cirkusarti­sten Tee (Saana Niemi) misstänks för brott sedan korrupta poliser planterat bevis.
REEA RUUSUVUORI KONSTEN LIGGER ILLA TILL. Cirkusarti­sten Tee (Saana Niemi) misstänks för brott sedan korrupta poliser planterat bevis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland