Åbo Underrättelser

Äntligen fick ”de gamla” dansa i Kimito

» Ett år har de fina klänningar­na hängt i skåpet i väntan på De gamlas dans.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

– Det här har vi väntat på sedan tvåan i gymnasiet!

Det säger Kimitoabit­urienterna Bertta Timmerback­a och Daniela Bergström strax innan De gamlas dans ska köra i gång i gymnastiks­alen i Skolcentre­t i Kimito på fredagen. De är tydligt ivriga inför det stora ögonblicke­t – nu ska de äntligen få dansa!

I år är dansparen sex till antalet och de svänger skickligt runt i salen i långa klänningar i olika färger och stiliga frackar med vita handskar som tillbehör. De bjuder på fler olika danser i en blandning av både mer och mindre komplicera­de steg.

Också publiken får vara med och de allra flesta bjuds upp för en svängom på dansgolvet. Förutom skolans övriga studerande var nära släktingar till dansarna inbjudna.

DEN URSPRUNGLI­GA planen var förstås att den festliga dansen skulle ha gått av stapeln i februari, då de som nu är abiturient­er blev äldst i huset. Men som med mycket annat satte pandemin stopp för det.

Nu blev det här i stället en kombinerad självständ­ighetsfest och De gamlas dans.

Under våren sattes även dansövning­arna på paus, men återupptog­s igen under hösten. Abiturient­erna har också övat en del på sin fritid.

KLÄNNINGAR­NA HADE Timmerback­a och Bergström köpt redan i december 2020, så de har fått vänta i skåpet nästan i ett år.

– Att ha en fin klänning hör till hela den här upplevelse­n, säger Timmerback­a.

– Klänningen blir ett fint minne, tycker Bergström.

Damerna tänker sig att ha bruk för klänningen under kommande årsfester då de studerar vidare på yrkeshögsk­ola och universite­t.

Innan de stiger in i salen för att hitta sina kavaljerer visar de stolt upp sina fina frisyrer för ÅU, och säger att just på Kimitoön är frisörerna extra duktiga på festfrisyr­er.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? HELA GÄNGET. Sex danspar uppträdde i Skolcentre­t i Kimito på fredagen.
EMILIA ÖRNMARK HELA GÄNGET. Sex danspar uppträdde i Skolcentre­t i Kimito på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland