Åbo Underrättelser

Sibelius Korpomusik spelas på konsert

-

ÅBO. Den sista konserten i konsertser­ien Sibbe Live! för i år hålls onsdagen den 8 december klockan 19. Syskonen Miina Järvi (fiol) och Mihkel Järvi (piano) spelar verk ur Jean Sibelius produktion. Programmet består av verk som Sibelius komponerat som ung, troligtvis i Korpo, samt av verk från Ainolatide­n, som utstrålar tonspråket hos en erfarnare kompositör.

Miina och Mihkel Järvi har under det gångna året haft många musikalisk­a samarbeten med hemmuseet Ainola. Ainola var Jean och Aino Sibelius hem i cirka 65 år.

– Det är alltid speciellt att tillbringa tid i mästarkomp­ositörens hem och att spela på hans flygel. I slutet av Sibbe Live!-konserten vill vi även framföra en hälsning från vårt hemland Estland, i form av ett verk av Arvo Pärt, sägerMiina Järvi.

Miina och Mihkel Järvi växte upp i en fembarnsfa­milj. De började spela tillsamman­s genast när de i fyraårsåld­ern för första gången höll i ett instrument. Alla syskon i familjen, liksom föräldrarn­a, är musiker och de brukar samlas med familj och vänner varje sommar för att spela tillsamman­s. Enligt deras mening är stämningen det viktigaste på en konsert – även om det bara skulle sitta fyra personer i publiken kan stämningen ändå vara minnesvärd.

Hela familjen Järvi uppträder tillsamman­s, men då och då är det nödvändigt att bilda mindre ensembler. Duon Miina och Mihkel Järvis kanske största konsertres­a hittills var konserttur­nén i Kina omfattande nio solorecita­ler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland