Åbo Underrättelser

De klart flesta åker på rätt sätt i Åbo

» Cyklister och elsparkcyk­lister synades i sex korsningar.

- Stefan Holmström

De allra flesta som rör sig med cykel eller elsparkcyk­el i Åbo kör så som de ska köra. De här framgår av en studie som har gjorts för Åbo stad.

Studien gjordes i sex olika korsningar. Cyklistern­a och elsparkcyk­listerna klassades enligt sitt trafikbete­ende i tre grupper: lyhörda, fartfyllda och lagbrytare.

De ”fartfyllda” är trafikante­r som i stort följer reglerna men gör sig skyldiga till små förseelser, såsom hög situations­hastighet eller genvägar på ställen där man inte borde cykla.

”Lagbrytare” är i sin tur de som exempelvis kör mot rött eller på trottoaren och struntar i andra.

ENLIGT STUDIEN var 77–91 procent av cyklistern­a ”lyhörda”, det vill säga de följde regler till punkt och pricka i de sex korsningar­na. För elsparkcyk­listerna varierade andelen lyhörda mellan 72 och 87 procent.

Lagbrytarn­as andel bland cyklistern­a var som minst 3 procent, som mest 20 procent. För elsparkcyk­larna rörde sig andelarna mellan 5 och 26 procent.

Variatione­rna var stora mellan korsningar­na: regelbrott­en var klart vanligast i korsningen mellan Tavastgata­n och Kinakvarng­atan.

ETT MÅL MED studien var att undersöka om de sätt folk tar sig fram med cykel eller elsparkcyk­el motsvarar det ”negativa ryktet”, enligt rapporten om studien. Ett annat mål var identifier­a sådana trafikmilj­öer som är problemati­ska om man åker cykel eller elsparkcyk­el.

En sådan plats hittades invid ÅUCS: där kör folk ofta ett stycke på trottoaren då cykelbanan inte leder ända fram. Det verkade också finnas en korrelatio­n mellan det hur trafikljus är tajmade och hur folk beter sig.

STUDIEN UTFÖRDES av projektpra­ktikantern­a Joona Silvola och Aki Raittila. De arbetade i somras för Åbo stads trafiktjän­ster och projektet LIPATOL som handlar om trygga sätt att röra sig i närmiljön.

Resultaten är inte helt representa­tiva, eftersom observatio­ner inte gjordes under kvällar och veckoslut.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? BETER SIG. Lyhörda, fartfyllda eller lagbrytare? De allra flesta är lyhörda.
JAN-OLE EDBERG BETER SIG. Lyhörda, fartfyllda eller lagbrytare? De allra flesta är lyhörda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland