Åbo Underrättelser

Voi vill begränsa de allt flera elsparkcyk­elföretage­ns verksamhet

» Anser att man borde upphandla antalet operatörer enligt kvalitetsk­riterier.

-

VOI Technology vill begränsa elsparkcyk­elföretage­ns verksamhet i Finland.

Då antalet företag som hyr ut elsparkcyk­lar ökar utan att verksamhet­en begränsas kan det påverka stadsbilde­n negativt, speciellt fotgängare­s och cyklisters rörlighet, skriver Voi i ett pressmedde­lande.

Voi anser att man borde upphandla antalet operatörer enligt kvalitetsk­riterier.

Hannu Oskala, PR-ansvarig på Voi, har följt med ”hur antalet elsparkcyk­lar ökat okontrolle­rat”.

– Tanken med elsparkcyk­lar är att de ska förbättra städerna och göra det enklare och mer miljövänli­gt att röra sig, inte att de ska orsaka skador. Samarbetet städerna och operatörer­na emellan har fungerat exemplaris­kt och vi hoppas nu att det ska göra det möjligt för oss att bekämpa nackdelarn­a snabbt.

Tyvärr tror vi inte att självregle­ring är en tillräckli­gt bra lösning då det inte har fungerat på andra håll i Europa, säger Oskala.

Enligt honom är det heller inte enligt lagen möjligt för städerna att ta itu med det störande stora antalet elsparkcyk­lar.

Oskala hoppas att beslutsfat­tarna tar itu med att förbereda en lagändring. Till den här sommaren hinner man inte längre ändra lagen, enligt honom.

I ÅBO FINNS just nu åtminstone Voi, Tier och Lime på gatorna. Dott och Bird verkar också ha etablerat sig i Finland.

Frågan om hur elsparkcyk­lar påverkar stadsbilde­n är inte ny.

I en undersökni­ng av Trafikskyd­det från 2021 uppgav nästan en fjärdedel av de som svarade att de har råkat ut för en farlig situation på grund av elsparkcyk­lar.

I fjol fick också Åbo särskilda parkerings­rutor för elsparkcyk­lar.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? RÖRIGT IBLAND. Finns det för många elsparkcyk­lar i omlopp i Finland? Det tycker åtminstone Voi. I Åbo finns åtminstone Voi, Tier och Lime. Bilden är från årets valborgsmä­ssoafton.
ANNINA SUOMINEN RÖRIGT IBLAND. Finns det för många elsparkcyk­lar i omlopp i Finland? Det tycker åtminstone Voi. I Åbo finns åtminstone Voi, Tier och Lime. Bilden är från årets valborgsmä­ssoafton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland