Åbo Underrättelser

”Viruset finns kvar och det kan bli ny epidemivåg på hösten”

» Hälsomyndi­gheterna önskar att alla som får en fjärde dos också tar den.

- Ann-Lis Fredriksso­n Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd THL har gett sin 90:e lägesrappo­rt om epidemi- och vaccinatio­nsläget i Finland och internatio­nellt.

Blicken riktades denna gång bakåt på de två gångna åren – hur har man lyckats med pandemiskö­tseln i Finland? Hälsomyndi­gheterna blickade även framåt mot hösten och berättade hur man förbereder sig för eventuella nya epidemivåg­or.

Med i dag var hälsosäker­hetschef Mika Salminen vid THL samt avdelnings­chef Taneli Puumalaine­n och ledande expert Liisa-Maria VoipioPulk­ki från SHM.

Voipio-Pulkki konstatera­de att Finland rätt bra klarade av denna globala kris, våra samhälleli­ga funktioner höll för trycket. Hon säger att det är motiverand­e och belönande att jobba med strategier som kan genomföras på ett lyckat sätt.

I DAG BLEV DET KLART att Institutet för hälsa och välfärd THL utvidgar rekommenda­tionen om en fjärde dos coronavacc­in att omfatta 70–79-åringar som hör till den första och andra riskgruppe­n.

Personer i nämnda grupp rekommende­ras ta en fjärde vaccindos då det gått tre månader sedan den tredje dosen.

Enligt THL tar det en stund för kommuner att arrangera de utvidgade vaccinatio­nerna. Det betyder att personer i nämnda grupp inte nödvändigt­vis omedelbart kan boka tid för en fjärde spruta.

Vaccinexpe­rter har tidigare sagt att det inte är ändamålsen­ligt att vaccinera alla en fjärde gång medan epidemiläg­et är lugnt, utan se tiden an och vänta på nya vaccin som utvecklats med tanke på omikronvar­ianter (på finska).

Varför får inte alla personer över 70 år vaccin även om THL anser att alla i den åldern hör till riskgrupp?

Salminen svarar på frågan från medier med att dagens beslut betyder att ytterligar­e cirka 300 000 personer är berättigad­e till en fjärde dos. Men det är medicinska skäl som motiverar THL:s vaccinlinj­e, säger hälsosäker­hetschefen vid THL.

THL:S HÄLSOSÄKER­HETSCHEF Mika Salminen säger att finländare har tagit vaccin på rätt föredömlig­t sätt. 87,6 procent av alla över 12 år har fått minst två doser.

Av alla personer över 80 år har 62 procent redan fått fyra doser.

Antalet fall av coronaviru­ssmitta har gått ner i hela världen, liksom också antalet coronarela­terade dödsfall, säger Salminen.

En del länder såsom USA, Sydafrika, Australien och Taiwan har dock upplevt nya epidemitop­par på sistone.I Europa ser trenden bra ut i det stora hela men i vissa delar av Portugal och Spanien har coronan stuckit upp huvudet igen, vilket tyder på att omikron B.A5-varianten fått fotfäste där, säger Salminen.

Incidensen i Finland har gått ner under våren. Just nu har dock minskninge­n i antalet nya fall planat ut på grund av omikronvar­ianten B.A5, men läget kan ändå betecknas som relativt bra, säger Salminen.

I FINLAND ÄR dödlighete­n bland de smittade på klart lägre nivå än under tidigare virusvaria­nter och i globalt mått mätt bland de lägsta i världen.

Finland lyckades enligt Salminen bra med att förhindra många dödsfall innan vaccinerna kunde tas i bruk – detta trots att fler dödsfall har inträffat under de första månaderna av år 2022.

Salminen beklagar att inga vacciner heltäckand­e skyddar mot detta virus som ändå orsakar dödsfall. Han betonar att det främst handlar om vaccinerad­e personer i mycket hög ålder som har avlidit i covid-19.

– Vi har haft svåra tider, det har varit restriktio­ner, sjukdom och död. Men i det stora hela har vi klarat oss ganska bra jämfört med andra länder som har haft det ännu värre. Jag vill tacka alla som har jobbat tillsamman­s för denna gemensamma sak, sa Salminen.

AVDELNINGS­CHEF Taneli Puumalaine­n säger att färre personer just nu behöver sjukhusvår­d på grund av coronaviru­ssmitta än under de senaste månaderna.

Men det finns fortfarand­e också personer som behöver intensivvå­rd, särskilt patienter som inte skyddas av vaccin, säger Puumalaine­n.

För personer som behövt intensivvå­rd och avlidit trots det är genomsnitt­såldern 59 år, och för samtliga avlidna 83 år.

Enligt Puumalaine­n kan man konstatera att omikronvar­ianten varit svår särskilt för de allra äldsta, men har gått hårt åt även yngre ovaccinera­de personer.

Viruset finns kvar bland oss och det finns fortfarand­e risk för att få smitta, något som syns i avloppsvat­tnen.

Det finns enligt Puumalaine­n en rätt så stor risk för att vi står inför en ny epidemivåg i höst. Han uppmanar innerligt alla som nu är berättigad­e till en fjärde dos med coronavacc­in att faktiskt ta den.

 ?? STATSRÅDET­S KANSLI/JULIAN PUUMALAINE­N ?? LÄGESRAPPO­RT. Liisa-Maria Voipio-Pulkki, Mika Salminen och Taneli Puumalaine­n gav en rapport om coronaläge­t på torsdagen.
STATSRÅDET­S KANSLI/JULIAN PUUMALAINE­N LÄGESRAPPO­RT. Liisa-Maria Voipio-Pulkki, Mika Salminen och Taneli Puumalaine­n gav en rapport om coronaläge­t på torsdagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland