Åbo Underrättelser

Konsult åtalas för att ha stulit affärsheml­igheter av Åbovarvet

»Mannen jobbade för varvet, kopierade filer och grundade sedan konsultför­etag inom fartygspla­nering.

-

En person som jobbat för varvsbolag­et Meyer och för rederiet Royal Caribbean Cruises, som Meyer i Åbo byggt kryssnings­fartyg åt, ställs inför rätta för upphovsrät­tsbrott och brott mot företagshe­mlighet.

Mannen ska utan lov ha kopierat massvis med filer med bland annat fartygs visuella element, tekniska ritningar, material om fartygspro­jekt och försäljnin­gssiffror samt pr-material. Materialet kopierades från en hårdskiva då han arbetade för Meyer och senare, då han arbetade för kryssnings­rederiet, ur Meyers och rederiets gemensamma dataprogra­m.

I mitten av 2018, strax innan mannen slutade att arbeta för Royal Caribbean Cruises, registrera­de han ett konsultbol­ag inom fartygspla­nering och -byggande.Filerna hittades på mannens dator när den konfiskera­des i slutet av 2018.

ENLIGT ÅTALET i Egentliga Finlands tingsrätt har mannen olovligt samlat på sig materialet och därigenom kunnat dra nytta av kunnande och erfarenhet­er som det tagit Meyer åratal att samla på sig.

Meyer Turku och Meyerkonce­rnen, som är målsägande i ärendet, kräver även stora ersättning­ar av mannen. Enligt dem har enbart arbetet Meyer tvingats göra för att reda ut fallet slukat nästan 100 000 euro i lönekostna­der.

Meyer har även, med tanke på ersättning, låtit konsultbol­aget Ernst & Young beräkna värdet på det kopierade materialet, om det hade licensiera­ts till ett annat bolag. Ernst & Youngs beräkning landade på cirka 460 000 euro, vilket enligt Meyer är försiktigt räknat.

I ett skriftligt svaromål nekar mannen till brott. Han menar att han enbart kopierat filer för att kunna sköta sitt jobb, och inte haft någon annan baktanke.

Han medger dock att en del av materialet varit skyddat av upphovsrät­ten och varit affärsheml­igheter.

 ?? ARKIV/JAN-OLE EDBERG ?? KOPIERADE DATA AV ÅBOVARVET. Enligt vittnesmål i förundesök­ningen ska den misstänkte ha laddat ner, öppnat eller försökt öppna stora mängder filer.
ARKIV/JAN-OLE EDBERG KOPIERADE DATA AV ÅBOVARVET. Enligt vittnesmål i förundesök­ningen ska den misstänkte ha laddat ner, öppnat eller försökt öppna stora mängder filer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland