Åbo Underrättelser

Förslag: Flytta järnvägen i Åbo hamn norrut

-

ÅBO. Järnvägen till Åbo hamn föreslås få en ny ruttdragni­ng till den kommande passagerar­terminalen som ska stå klar i hamnen om några år.

Konsultbyr­ån Sitowise har för Åbo stads räkning tagit fram nio olika alternativ. Stadens tjänstemän föreslår nu ett alternativ där järnvägen dras norrifrån till den kommande passagerar­terminalen. Tågstation­en skulle finnas i terminalen­s närhet.

Samtidigt skulle biltrafike­n till och från hamnen styras via Importlede­n och Exportlede­n till Pansioväge­n. Lösningen möjliggör att järnvägen i hamnen inte möter biltrafike­n vid några plankorsni­ngar. Det gör trafiken smidigare.

Om man river det nuvarande spåret till hamnen blir det samtidigt lättare att utveckla staden mellan hamnen och Forum Marinum.

Kostnaden för den föreslagna dragningen beräknas bli drygt 18 miljoner euro, men där ingår inte alla kringarbet­en som blir nödvändiga. Staden och Trafikleds­verket föreslås dela på notan.

Ruttdragni­ngen skulle också betyda att en eventuell spårväg i Åbo inte skulle korsa järnvägen till hamnen, vilket sänker kostnadern­a för ett spårvägsby­gge.

Stadsstyre­lsen diskuterar saken vid måndagens möte. Förslaget är att staden inleder förhandlin­gar med Trafikleds­verket om att börja planera den nya järnvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland