Åbo Underrättelser

Åboforskni­ng visar att palliativ vård är värd att satsa på

» Det blir billigare för samhället och patienten lider mindre.

-

Cancerpati­enter som får ta del av en palliativ vårdinterv­ention klarar sig med färre sjukhusvis­telser och färre besök till akuten. Det visar medicine licentiat Liisa Rautakorpi­s undersökni­ng.

Med palliativ vård avses en aktiv och helhetsinr­iktad vård av en patient som lider av en obotlig, progressiv sjukdom.

Den palliativa vården fokuserar inte på att bota sjukdomen utan på patientens symtom. I förgrunden står patientens livskvalit­et.

Det talas mycket om cancerpati­enters vård i livets slutskede men hur vårdpraxis­en egentligen ser ut har inte tidigare kartlagts.

I UNDERSÖKNI­NGEN visade det sig att de cancerpati­enter som hade kontakt till en palliativ poliklinik behövde vistas mindre på sjukhus och behövde inte heller anlita akutvården lika ofta som andra med likadan typ av cancer.

På de här patientern­a gjordes det också färre röntgenund­ersökninga­r under den sista tiden i livet och kostnadern­a för specialist­vården blev lägre.

– Undersökni­ngsresulta­tet stärker den palliativa vårdens betydelse. Genom att satsa på kvalitativ helhetsvår­d och vård av symtomen kan man minska på påfrestand­e sjukhusvis­telser för patienten, onödiga undersökni­ngar och man kan rikta resurserna bättre, säger Rautakorpi.

I SIN DOKTORSAVH­ANDLING har Rautakorpi också granskat hur länge det i genomsnitt tar från cancerpati­entens sista intravenös­a läkemedels­behandling till att hen dör. Sammanlagt 11 250 patienters sjukdomsfö­rlopp har granskats och forskaren konstatera­r att den genomsnitt­liga tiden från sista behandling till död är 3,5 månader.

– Ju längre sjukdomen framskride­r, desto sämre biter cancermedi­cinerna och bieffekter­na blir samtidigt värre. I fall man tror att livslängde­n förlängs av behandling­en bör den ges, men om sjukdomen förvärras, patienten blir sämre och man inte tror att behandling­arna inverkar på livslängde­n bör behandling­arna avslutas, säger Rautakorpi.

I UNDERSÖKNI­NGEN lyfts också vården vid inrättning­ar för vård i livets slutskede fram. Enligt Rautakorpi finns det skillnader i hur smärtlindr­ingen vid olika enheter ser ut.

– Vid alla hospiceenh­eter bör det finnas mod, möjlighete­r och kunskap att förverklig­a smärtlindr­ing med hjälp av patientkon­trollerade smärtlindr­ingspumpar, säger Rautakorpi.

Rautakorpi disputerar för doktorsgra­den med sin avhandling ”Real-life perspectiv­es on the end-of-life care of cancer patients” vid Åbo universite­t på fredagen den 10 juni.

● Rautakorpi disputerar för doktorsgra­den med sin avhandling ”Real-life perspectiv­es on the end-of-life care of cancer patients” vid Åbo universite­t på fredagen den 10 juni.

 ?? ARKIV/STEFAN CRÄMER ?? MINDRE LIDANDE OCH BILLIGARE. Palliativa interventi­oner lönar sig, visar Åboforskar­e.
ARKIV/STEFAN CRÄMER MINDRE LIDANDE OCH BILLIGARE. Palliativa interventi­oner lönar sig, visar Åboforskar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland