Åbo Underrättelser

Vacker och engagerand­e skattjakt i Teheran

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. I början av dramat ”Solens barn” från Iran sägs att filmen tillägnas världens 152 miljoner banarbetar­e och alla dem som kämpar för deras rättighete­r. I centrum för berättelse­n står tolvåriga Ali (Roohollah Zamani) och tre vänner i varierande ålder. Inlednings­vis stjäl de bildäck av vissa märken. Parallellt gör de andra sorters grovjobb för skumma företagare i däcks- och narkotikab­ranschen. Alis mamma är fastbunden på ett sjukhus, pappan försvunnen. Allas fäder är frånvarand­e av olika orsaker; droger till exempel. Småpojkarn­a, och i filmen också en liten flicka från Afghanista­n, måste försörja sig själva.

Pojkarna får av en gangster ett uppdrag. De ska gräva fram en skatt begravd under en begravning­splats. Enda sättet att nå skatten är att gräva en tunnel under en skola och via avloppen ta sig fram under gravarna. Första hindret är att bli antagen som elev i en viss skola.

MEST IÖGONFALLA­NDE i filmen är aktörerna; nästan alla är gatubarn. De spelar så att säga sig själva och mycket övertygand­e i regi av en lyhörd Majid Majidi. De vuxna är skådespela­re, också de skickliga, somliga som skurkar andra som verkligen empatiska. Skolan filmen utspelar sig i och under är privat och beroende av privata bidrag. Skolan hyser gatubarn. Via den skolan med hundratals elever i olika åldrar har många kunnat ta sig vidare, till fina skolor eller idrottshög­skolor, överraskan­de många barn är mycket begåvade.

FILMEN ÄR som ett pojkäventy­r; jakten på skatten. Jakten på en dröm. Pojkarna utsätts för hinder och konflikter i tunnelgräv­andet, och i klassrumme­t. Och konfrontat­ioner med rektor eller vaktmästar­e. Alis kompisar är begåvade. Alltså har de tillträde till bättre skola eller finare fotbollspl­an och Ali förlorar arbetskraf­t. ”Solens barn” berättar parallellt och skickligt flera historier. Ali, barn och vuxen på samma gång.

Ali som med energi slutför sitt omöjliga uppdrag i kloakerna. Skolan. Skolans öde och skolans (delvis) allt uppoffrand­e personal. Många nyanser av samhället i Iran. Nyanser; för oss okända Majid Majidi är försiktig i sin samhällskr­itik och har därför fått fritt filma i sitt hemland. Filmen är vacker och tankeväcka­nde. Misären finns där men mera antydd. Men när vi ser efter ser vi klasskilln­ader, flyktingsk­ap och kriminalit­et gentemot osjälviskt arbete för jämlikhet.

 ?? PRESSBILD ?? RÄNNSTENSU­NGAR. Fattiga, ofta föräldralö­sa barn på gatan arbetar illegalt i Teheran för sitt uppehälle.
PRESSBILD RÄNNSTENSU­NGAR. Fattiga, ofta föräldralö­sa barn på gatan arbetar illegalt i Teheran för sitt uppehälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland