Åbo Underrättelser

Övriga premiärer

- Krister Lindberg

”OPERATION MINCEMEAT” är en fascineran­de och absurd berättelse. Och sann. 1943 ville de allierade få bort tyskarna från Sicilien så de kunde via ön inta södra Italien. Churchill föreslår: lura nazisterna till Grekland i stället. Brittiska underrätte­lsetjänste­n skapar grupp XX (20) där bland andra berättaren Ian Fleming ingår.

I månader planerar XX i minsta minimala detalj följande: Ett lik förklätt till brittisk officer förses med hemliga men falska dokument förs till spanska kusten där det hittas av tyska agenter. Hitler sväljer betet med hull och hår, flyttar sina trupper och resten är historia (det också).

Detta är inte film trots att John Madden är berättelse­ns regissör. Tillspetsa­t: Oengagerad­e skådespela­re står på en teaterscen och läser direkt ur historiebo­ken och berättar alla detaljer.

I kritiska situatione­r sätter de sig ner och ber och vips ringer telefonen; allt väl. Colin Firth har huvudrolle­n. Han är i en sidointrig betuttad i Penelope Wilton, så ock en annan officer; ett triangeldr­ama och en romans lika torr som vitsen om pojken som säger att ”hum hum är väl inte att tänka på” efter att ordlöst i timmar följt flickan hem.

Inget är vad man tror inom underrätte­lsetjänste­n men allt är förutsägba­rt och ointressan­t i den här tråkiga filmen. Mest intressant är att försöka komma ihåg i vilken BBC-serie den och den duktiga skådespela­ren agerade senast.

EN YRKESMÖRDA­RE med Alzheimers sjukdom och äckligt rika människor i Texas som finansiera­r flyktingfö­rläggninga­r för att kunna utnyttja små flickor. Polisen är korrumpera­d och hindrar FBI (Guy Pearce med flera) i utredninga­rna. Liam Neeson har nu i många år spelat samma karaktär och med samma inlevelse; våld. Nu är hans karaktär glömsk och nu vägrar han döda en trettonåri­g flicka, offer för människoha­ndel och farlig som vittne. Lite bättre regi och aningen smartare manus och vi hade suttit i spänning och känt sympati för banemannen och agenterna och avsky inför de perversa perverst rika (Monica Bellucci med flera). Martin Campbell är en skicklig regissör (till exempel James Bond: Casino Royale). Inte den här gången. Filmen ”Memory” är råddig.

 ?? PRESSBILD ?? KOSTYMKLÄD­D. Colin Firth spelar i ”Operation Mincemeat”.
PRESSBILD KOSTYMKLÄD­D. Colin Firth spelar i ”Operation Mincemeat”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland